În grădina din Șoseaua Kiseleff nr.10 au înflorit trandafiri roz. Pe uşa din fier forjat a partidului intră, pe rând, cu zâmbetul pe buze, noii stăpâni politici ai Bucureştiului. Unora dintre ei nu le vine să creadă că au câştigat. Când a aflat că a ajuns primar în Sectorul 5, Daniel Florea l-a strâns în braţe pe Liviu Dragnea. În ciuda tuturor sondajelor, Daniel Băluţă a câştigat în fieful lui Cristian Popescu Piedone din Sectorul 4. Fostul preşedinte Ion Iliescu a sunat să felicite partidul.


Cei şase primari de sectoare şi primarul general coboară într-un foişor din lemn, din spatele sediului partidului, să îşi anunţe victoria în faţa camerelor de filmat. În curtea PSD nu mai urlă boxele şi au dispărut scenele şi plasmele de odinioară. Este noua politică promovată de Liviu Dragnea în PSD, fără fast şi demonstraţii de forţă. Primarii poartă cămăşi albe şi bleumarin, fără cravată, noua vestimentaţie în vogă la PSD.

Negoiţă vrea în instanţă

Gabriela Firea îi greşeşte numele primarului PSD din Sectorul 3, Robert Negoiţă, spunându-i Liviu Negoiţă (fost primar PDL, n.r.). Momentul provoacă amuzament. „Iertaţi-mă, emoţiile sunt mai mari astăzi decât aseară”, spune ea, la finalul campaniei în care a fost consiliată de sociologul Marius Pieleanu.

Cercetat de DNA, Negoiţă de-abia aşteaptă să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă: „De 10 ani aştept!”, spune presei. Cercetat de DIICOT, primarul din Sectorul 6, Gabriel Mutu, nu are nimic de adăugat. „Am aceeaşi poziţie”, zice el. „Eu zic să gândim pozitiv”, închide Dragnea subiectul.

Întrebată de presă care va fi primul ei proiect, Gabriela Firea spune că trebuie rezolvată „urgent” problema dezinsecţiei, Capitala fiind plină de ţânţari, şoareci şi gândaci.Discursul lui Dragnea

Fusese anunţată o conferinţă de presă, dar noii primari nu-şi prezintă proiecte. Doar Dragnea vorbeşte. A acaparat pupitrul central. În stânga şi în dreapta lui, candidaţii ascultă. „Vreau să le spun – nu vor avea nicio scuză (dacă nu îşi fac treaba, n.r.). Vor avea susţinerea noastră politică, dar, de asemenea, voi fi cel mai important cenzor al lor”, lansează el un avertisment.

Cu o seară în urmă, Dragnea i-a dăruit Gabrielei Firea trei trandafiri roşii, dintre care unul pentru „responsabilitate”. „Mă obligă”, i-a spus ea.

„Începând de astăzi, nu mai suntem în campanie electorală, rămânem colegi şi prieteni, dar rămânem duşmani dacă la una din primăriile pe care le vor conduce vor apărea greşeli. Cred că nu vom ajunge în situaţia asta”, zice Dragnea în foişor.

În noaptea alegerilor, Ponta a venit pe înserat la sediul PSD şi l-a felicitat pe Liviu Dragnea că a ştiut să ţină partidul „concentrat”. Ieri, fostul premier a primit o ironie. „Câteodată îmi mai permit să nu urmez sfaturile unor oameni politici”, a spus Dragnea despre schimbarea Guvernului, cerută insistent de Ponta. Candidaţii se retrag la etajul partidului. Robert Negoiţă, care vorbea în toamna anului trecut despre penalii de la vârful partidului, râde acum împreună cu Liviu Dragnea.

Final de epopee în cazul Zgonea

PSD va prelua şefia Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare. Valeriu Zgonea va fi schimbat din funcție după o lună de când a fost exclus din partid și „s-a lipit” de scaunul de președinte al Camerei. Lunea viitoare va avea loc o discuţie în PSD cu privire la candidaţii partidului pentru a treia funcţie în stat, a anunţat Liviu Dragnea. Fostul premier Victor Ponta este una dintre variante, în PSD fiind vehiculat şi numele deputatului Florin Iordache, apropiat de Liviu Dragnea. Preşedintele PSD nu a dorit să spună dacă Victor Ponta are prima şansă, explicând faptul că până nu se eliberează postul nu vrea să „vânture nume” în spaţiul public.

PSD nu-l vrea pe George Maior premier

Liviu Dragnea s-a întâlnit săptămâna trecută, în Capitală, cu fostul şef SRI, George Maior. Ambasadorul României în SUA nu a cerut funcţia de premier în 2017 şi oricum nu era „în intenţia” PSD să facă o propunere de prim-ministru din afara partidului, a declarat, ieri, Dragnea. Liderul PSD a exclus atât un Guvern cu PNL după parlamentare, cât şi un nou premier tehnocrat, însă nu a exclus posibilitatea ca el să ajungă premier. Ion Iliescu i-a transmis acestuia, după rezultatul de la alegerile locale, că a devenit opţiunea firească a PSD pentru funcţia de primministru.

Te-ar putea interesa și: