Peste 20 de regiuni din Federația Rusă vor folosi votul online la alegerile din 2023

Peste 20 de regiuni din Federația Rusă vor folosi votul online la alegerile din 2023 Sursa foto: Dreamstime.com

Votul electronic de la distanță poate fi folosit în 20-25 de regiuni din Rusia în timpul campaniei electorale din 2023. Acum Comisia Electorală Centrală continuă să selecteze și să evalueze capacitățile subiecților, a declarat pentru RIA Novosti președintele CEC, Ella Pamfilova.

„Știm sigur că peste 20 de regiuni vor folosi sistemul DEG la viitoarele alegeri din septembrie. Procesul de selectare și evaluare a capacităților subiecților este în prezent în desfășurare. Mai aproape de deschiderea campaniei electorale - deja la începutul lunii iunie - cu siguranță vom determina regiunile care vor folosi votul online. Cred că vor fi aproximativ 20-25 dintre ele”, a spus Pamfilova.

Alegerile din Rusia din acest an vor avea loc într-o singură zi de vot, pe 10 septembrie.

Anterior, vicepreședintele CEC al Federației Ruse Nikolai Bulaev a declarat că votul electronic la distanță, se pare, va fi folosit la alegerile din 2023 în 22 de regiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce securitate are votul online?

Sistemele de vot prin internet sunt credibile și funcționează doar dacă există suficientă credibilitate în entitățile care organizează sau implementează aceste sisteme, atât din punct de vedere decizional, cât și tehnologic.

Sistemele de vot online trebuie să sprijine principiile democratice esențiale ale acordării de drepturi electorale, obiective, sistemele de vot online trebuie să echilibreze în mod optim accesibilitatea, securitatea și transparența, care sunt esențiale pentru crearea încrederii publice în sistem și a legitimității, a credibilității procesului electoral. Tehnologia să permită auditarea de către părțile externe desemnate în mod oficial și de către alegători în mod individual. Numai atunci se poate demonstra părților interesate că sistemul de vot online și-a îndeplinit sarcina în mod corect și că rezultatul votului este legitim.

Votul online și în Republica Moldova la alegerile din 2024

Votarea online ar putea fi posibilă în Republica Moldova la scrutinul din 2024. Proiectul urma să fie implementat încă în 2016, dar concursul de împrejurări nu a fost favorabil, afirmă responsabilii de la Chișinău. Subiectul a fost abordat astăzi în cadrul unor dezbateri publice, la care au participat și experți din Estonia. Votul prin internet este aplicat la baltici de 18 ani încoace.

„Pentru Republica Moldova, conform planului de acțiuni care este aprobat, se planifică a fi pilotat votul prin internet pentru anul viitor. Vorbim despre o pilotare fără efecte juridic. Deci, noi urmează să testăm cum va funcționa votul prin internet”, spune Alexandru Berlinschi, secretar al Comisiei Electorale Centrale.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, este convins că un astfel de sistem ar putea spori, la viitoarele scrutine, numărul de alegători din Republica Moldova. Mulți alegătorii din regiunea transnistreană, dar și cei de peste hotare nu au avut posibilitate să voteze până acum din cauza lipsei accesibilității, au subliniat responsabilii de la Chișinău.