POtrivit Mediafax, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a anunțat  într-o scrisoare adresată ca răspuns la solicitarea europarlamentarului român Laurenţiu Rebega, că persoanele afectate de pesta porcină vor fi despăgubite doar temporar. 

 

„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricţiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013, care stabileşte organizarea comună a pieţelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susţinerea pieţei, care sunt de natură excepţională şi temporară. Acest tip de măsură de susţinere a pieţei poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare ţintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricţionate”, a precizat comisarul european, în scrisoarea către Laurenţiu Rebega.

„Daţi-mi voie să vă atrag atenţia asupra pericolului legat de stimularea economică a creşterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice”, a mai adăugat Phil Hogan.

Potrivit comisarului european pentru Agricultură, autortităţile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, iar măsurile implementate de România „sunt deja susţinute financiar de Uniunea Europeană”.