Evenimentul Zilei > Politica > După declaraţia privind PERMISELE de MUNCĂ de 5 ani, TEODOROVICI primeşte REPLICA de la BRUXELLES
După declaraţia privind PERMISELE de MUNCĂ de 5 ani, TEODOROVICI primeşte REPLICA de la BRUXELLES

După declaraţia privind PERMISELE de MUNCĂ de 5 ani, TEODOROVICI primeşte REPLICA de la BRUXELLES

Europarlamentarul român Cătălin Ivan critică declaraţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, despre permisele de muncă în străinătate. „Sunt lucruri elementare despre UE, pe care orice gâgă ar trebui să le ştie”, spune Ivan.

Eugen Teodorovici a declarat marţi în cadrul unei dezbateri în Parlament că vrea limitarea la cinci ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul în care angajaţii plecaţi din România la muncă în Germania de exemplu nu se mai întorc ”în veci”.

„E o declaraţie halucinantă, pe care n-ar face-o nici un elev de liceu, ca să nu mai zic un student la orice facultate din ţara asta, pentru că în momentul în care am intrat în UE, a trebuit să ne punem şi noi ca cetăţeni la punct cu ce înseamnă această Uniune Europeană, ce drepturi, ce obligaţii, ce înseamnă Tratatul UE, lucruri elementare, pe care orice gâgă, ca să zic aşa, ar trebui să le ştie în momentul în care am aderat la această Uniune Europeană. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un ministru într-un Guvern care se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă (…). Tu să nu ştii ce înseamnă UE, care sunt drepturile cetăţenilor europeni, înseamnă că dai apă la moară celor care spun că nu suntem deloc pregătiţi să preluăm această preşedinţie şi celor care spun că România se va face de râs în cele şase luni de zile cât va fi acolo”., a declarat Ivan la RFI.

"Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social", menţionează Eugen Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

 „Nu clarifică nimic. Declaraţia iniţială este foarte clară şi arată un mod de a gândi în interiorul acestui Guvern. Dacă mai erau doi miniştri care cât de cât mimau competenţa sau puteai să-ţi pui cât de cât speranţe în buna credinţă a lor erau Eugen Teodorovici şi doamna ministru de la Sănătate, doamna Pintea. Şi doamna ministru a ieşit cu o declaraţie în care spune că vrea să interzică rezidenţilor să mai plece la muncă în străinătate. Deci e o gândire generală, nu este ceva ce i-a ieşit pe gură, un porumbel, lui Eugen Teodorovici”., a replicat Ivan.