O treime dintre copiii cu vârste preșcolare, care au dinții de lapte cariați, sunt predispuși să se confrunte cu aceleași probleme și în cazul dinților permanenți, care încep să erupă la 6 ani. Iar 40% dintre cei care au vârste cuprinse între 6 și 11 ani au carii dentare, în condițiile în care dinții permanenți erup complet până la 12-13 ani.

Cariile avansate pot duce la creșterea absențelor

absentează de 3 ori mai mult decât colegii lor. Cariile netratate pot avea o multitudine de efecte negative asupra vieții celui mic, de la un somn agitat și probleme de alimentație până la întârzieri de creștere, irascibilitate. Iar atunci când aceste carii devin avansate și complicate apare și scăderea puterii de concentrare și a atenției, toate ducând ulterior la creșterea numărului de absențe de la ore și a unei performanțe școlare reduse.

Totodată, prima vizită la medicul stomatolog a unui astfel de copil va deveni o experiență nu tocmai plăcută, existând chiar riscul ca cel mic să devină anxios și să dezvolte o teamă față de medic, care să îl însoțească toată viața. Din acest motiv, le recomandăm părinților să îi programeze în mod constant pe cei mici și la medicul stomatolog, pentru măsuri de prevenție și detectare timpurie a cariilor. Acest lucru nu implică costuri suplimentare, în cadrul clinicii noastre evaluarea primară este gratuită”, explică dr. Denisa Zaharia.

Cariile dentare avansate implică un tratament mult mai complex, de lungă durată și chiar mai costisitor decât dacă acestea ar fi fost tratate în fază incipientă. Mai mult decât atât, pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății orale a celor mici, deoarece se poate ajunge chiar la extracția unui dinte afectat. Spațiul liber astfel creat va influența ulterior poziționarea tuturor dinților pe arcadă și, implicit, erupția dinților permanenți. Estetica dentară este afectată și de dezvoltarea nearmonioasă a arcadelor dentare, ceea ce provoacă o mușcătură incorectă și un dezechilibru la nivel de mușchi și de articulație temporomandibulară.