Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol pentru sănătate: Ce au circa 28.800 de moldoveni cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani
Pericol pentru sănătate: Ce au circa 28.800 de moldoveni cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani

Pericol pentru sănătate: Ce au circa 28.800 de moldoveni cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani

Este nediagnosticat, iar măsurile întreprinse de autorităţi pentru depistare precoce şi tratament sunt ineficiente.

Aproximativ 28.800 de moldoveni, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, au diabet nediagnosticat, potrivit studiului Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-est.

Factori de risc

În același timp, studiul arată că Republica Moldova înregistrează o incidenţă a diabetului zaharat mai redusă în comparaţie cu ţările din UE.
„Totuşi nu ar trebui să ne bucure, după cum spun specialiştii, deoarece aceasta înseamnă că măsurile întreprinse de autorităţi pentru depistare precoce şi tratament sunt ineficiente”, notează esanatate.md.

Potrivit sursei citate, în Moldova, principalii factori de risc pentru diabetul zaharat, care înregistrează o incidenţă sporită în rândul populaţiei sunt stările de diabet „potenţial”, adică persoane cu risc de a face diabet, ereditatea, obezitatea, dislipidemiile (modificarea valorilor colesterolului), hipertensiunea arterială, ateroscleroza (întărirea şi îngustarea arterelor), boli hepatice şi alţi factori infecţioşi şi chimici nocivi pentru pancreasul endocrin.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: