Legislația propusă de Pentagon ar ridica plafoanele de cheltuieli din Legea privind producția de apărare pentru a permite guvernului să cheltuiască până la 1,75 miliarde de dolari în acest domeniu.

„Pentru mine este cel mai important lucru care s-a întâmplat în ceea ce priveşte metalele rare, în ultimul deceniu”, a declarat luni Jeffrey Green, consultant în domeniul industriei de apărare.

China controlează cel puțin 71 la sută din producția de minerale rare la nivel global și este cea mai mare sursă de importuri pentru SUA, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetări al Congresului.

SUA au fost un producător major între anii 1960 și 1980, până când China a devenit cel mai mare producător și exportator, la costuri reduse.

În prezent, China este unica sursă sau furnizor principal pentru multe substanțe chimice necesare în fabricarea unor componente ale rachetelor și muniției. În multe cazuri, nu există nicio altă sursă pentru aceste materiale.

Senatorul republican de Texas, Ted Cruz, a atras atenţia săptămâna trecută cu propriul proiect de lege referitor la metalele rare, numit Onshoring Rare Earths Act. Proiect care doreşte un lanț de aprovizionare din SUA și a solicitat Departamentului Apărării să asigure exploatarea acestor minerale pe plan intern, notează defensenews.