Evenimentul Zilei > Actualitate > Pentagonul tremură! Rușii fac teste cu o misterioasă armă antisatelit!
Pentagonul tremură! Rușii fac teste cu o misterioasă armă antisatelit!

Pentagonul tremură! Rușii fac teste cu o misterioasă armă antisatelit!

Șeful US Space Command susține că are dovezi că rușii testează în spațiu o armă anti-satelit. Mai precis, unul dintre sateliții rusești a lansat săptămâna trecută „un fel de proiectil” pe orbită.

În declarația dată publicității joi, US Space Command susține că testul anti-satelit rusesc pare similar celui făcut de ruși în 2017, yest despre care Pentagonul a discutat și în iunie, când a fost prezentată noua strategie spațială de apărare.

Potrivit  generalului John Raymond, șeful US Space Command, testele au fost operate de Cosmos 2543 , un satelit al Federației Ruse care a mai fost implicat în acțiuni ostile împotriva unui satelit spion american.

„Satelitul rus folosit pentru efectuarea acestui test militar pe orbită este același satelit despre care am mai vorbit la începutul acestui an, atunci când a manevrat în apropierea unui satelit al guvernului american”,

În februarie anul curent, Raymond afirma că doi sateliți ruși, Cosmos 2542 și 2543, au urmat îndeaproape un satelit spion american cunoscut sub numele de KH-11. Raymond a declarat cu acea ocazie pentru Time: „Considerăm acest comportament ca neobișnuit și deranjant. Mai ales că are potențialul de a crea o situație periculoasă în spațiu”.

Deși reprezentanții Statelor Unite le-au vorbit rușilor despre îngrijorarea lor cu privire la aceste manevre, rușii par să pregătească propria variantă de Război al Stelelor, drept dovadă ultimul test făcut.

De altfel, încă de la lansarea lor anul trecut, acești  sateliți ai Rusiei i-au lăsat pe comandanții americani cu gura căscată. Ceea ce la început părea a fi un satelit s-a împărțit brusc în două, unul apărând din interiorul celuilalt. „Felul în îmi imaginez, în mintea mea, este că e un sistem asemănător păpușilor Matrioshka”, spunea Raymond în februarie.

Rusia a susținut că cel de-al treilea obiect este un satelit inspector, dar „comportamentul acelui satelit nu arăta nimic de acest fel” a declarat reporterilor Stephen Kitay, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială .

Noua strategie spațială de apărare americană identifică Rusia și China drept „cele mai grave și grave amenințări la adresa operațiunilor spațiale din SUA”.

La jumătatea lunii aprilie, Rusia a mai efectuat un test anti-satelit, despre care Comanda Spațială a Statelor Unite a declarat că este un exemplu clar că „amenințările împotriva sistemelor spațiale din SUA și aliate sunt reale, serioase și în continuă creștere”.

Kitay a declarat reporterilor în iunie că, deoarece China și Rusia „dezvoltă activ capacitățile de a lovi sistemele spațiale americane, aliate și partenere, rămânem fără altă opțiune decât să ne asigurăm că suntem pregătiți cu mijloacele necesare pentru a ne proteja și a ne apăra de atacuri“, scrie businessinsider.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: