Amiralul Davidson a citat dintr-un raport al Pentagonului din luna ianuarie. Din cauza încălzirii climatice, riscurile se materializează prin „inundații recurente, incendii de pădure, deșertificare”, scrie Liberation. „Manifestarea imediată” a acestor amenințări „este numărul dezastrelor ecologice care sunt pe cale să sosească”, a adăugat amiralul.

Raportul Pentagonului trage un semnal de alarmă și publică o listă cu 79 de baze ale forțelor armate americane (alte forțelor terestre, marinei sau aviației) care ar putea fi atinse de amenințări de mediu.

Astfel, peste două treimi din cele 79 de baze sunt amenințate de inundații, rezultat al fenomenelor meteo extreme. Cum a fost cazul bazei aeriene Tyndall (Florida), lovită anul trecut de uraganul Michael și înregistrând pagube de 5 miliarde de dolari.

Raportul se apleacă și pe viitoarele creșteri ale nivelului mării care ar putea inunda bazele din apropierea coastelor, precum baza navală din Insula Guam, avanpost strategic al SUA în Pacific.

Altă amenințare care planează asupra majorității acestor baze sunt incendiile de păduri, din ce în ce mai devastatoare în regiuni precum California.

În 2016, un incendiu a distrus peste 5000 de hectare ale bazei militare din Vandenberg (California). Incendiile se pot accelera și datorită altor consecințe ale încălzirii climatice: deșertificare, eroziunea solului, seceta care consumă rezervele de apă ale bazelor militare și crește consumul energetic al instalațiilor de climatizare „cu consecințe asupra sănătății” militarilor.

O altă amenințare este dezghețarea permafrostului, care ar fragiliza și chiar distruge fundațiile clădirilor bazelor și instalațiilor din regiuni precum Alaska. Democrații au criticat raportul estimând că este „incomplet” pentru că nu a subliniat cele mai vulnerabile 10 baze la schimbările climatice, în loc să facă o listă cu 79 de baze amenințate.