În anii 2010 – 2011, succesiv, Guvernul a tăiat pensiile aviatorilor, reducându-le cu o pondere ce a variat între 60 şi 97 la sută.

Astfel, au fost emise decizii de recalculare a pensiilor a mii de foşti aviatori, în baza Legii nr. 119/2010, care, potrivit casei de avocatură, este "contrară CEDO, deci inaplicabilă".

Aceste decizii au fost atacate in instanţă de o alianţă procesuală gestionată de Piperea şi Asociaţii, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis irevocabil contestaţia, repunându-i în drepturile lor iniţiale pe pensionarii aviatori.

Guvernul a emis atunci un nou act normativ – Ordonanţa de Urgenţă nr. 59/2011 – prin care a revizuit pensiile.

"Diferenţa dintre cele două măsuri succesive de tăiere a pensiilor a fost doar de denumire – recalculare/revizuire – întrucât efectul a fost acelaşi, în sensul că pensiile au fost diminuate în acelaşi cuantum", se mai spune în comunicat.

În aceleaşi condiţii de alianţă procesuală gestionată de Piperea şi asociaţii, au fost atacate în instanţă şi noile decizii de revizuire a acestor pensii.

În dosarul nr. 58004/3/2011, Tribunalul Prahova a emis din nou o soluţie favorabilă pensionarilor aviatori, anulând şi deciziile de revizuire şi obligând casele de pensii să repună în plată pensiiile în varianta lor iniţială.

Piperea şi Asociaţii mai menţionează că, în acest proces, l-a reprezentat şi pe defunctul Adrian Iovan.

"Tribunalul Prahova i-a facut dreptate acestuia post-mortem, acordând moştenitorilor sumele reprezentând diferenţa dintre pensia initiala şi pensia revizuită şi recalculată pe toţi cei patru ani care au trecut de la aşa-zisa reformă şi, în acelaşi timp, dispunând casei de pensii să emită decizii de pensie de urmaş", se spune în comunicat.

Potrivit casei de avocatură, "încă o dată, instanţele române au dat statului român o lecţie de drept şi democraţie, arătând că o lege nu este lege dacă nu respectă drepturile câştigate, principiul predictibilităţii şi principiul neretroactivităţii legii".