Pedeapsa lui Dumnezeu: toată viaţa la azil

Pedeapsa lui Dumnezeu: toată viaţa la azil

Luminiţa Solcan, cea care l-a ucis pe Părintele Roger, a fost adusă în ţară.

Ieşeanca Luminiţa Solcan (42 de ani), femeia care, în 2005, a şocat întreaga lume când l-a ucis pe părintele Roger, va sta restul vieţii sale într-un azil psihiatric din România.

În ultimii şapte ani, românca a fost închisă în sanatoriul din Chartreuse din Dijon (Franţa).

Cazul său a fost cercetat de specialişti internaţionali care au tras la concluzia că femeia are probleme şi nu poate fi înschisă într-un penitenciar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă noaptea, atunci când a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Pădureni Grajduri (judeţul Iaşi), Luminţa Solcan se uita curioasă la luminile camerelor video. Ea a fost internată într-un salon cu mai multe colege. Este vorba de deţinuţi care vin la azil şi fac mai multe teste, sau persoane care nu au discernământ asupra faptelor lor.

Călin Scripcaru, director al Spitalului de Psihiatrie Socola, a explicat că Luminiţa poate avea discernământ absent. "Situaţie în care pedeapsa cu închisoarea nu mai are caracterul educativ pe care ar trebui să îl aibă în mod normal", a explicat medicul, de ce femeia nu va ajunge după gratii.

Elena Solcan, mama ucigaşei, a umblat în ultimii ani pe la autorităţi, pentru ca fiica ei să fie adusă în România. Familia acesteia susţine că, în acest caz, Luminiţa este nevinovată şi că totul este o înscenare. "Luminiţa spunea în scrisori că, după ce a cumpărat acel cuţit, a vrut doar să-l mângaie pe părintele Roger. Susţine de fiecare dată că este nevinovată, iar avocatul ei a mers în spital şi a liniştit-o, spunându-i că totul a fost ceva incidental", a spus Zenobia Pielescu, una dintre vecinele familiei Solcan. Înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit

Luminiţa Solcan va fi internată pe o perioadă nedeterminată şi va fi reexaminată constant, la fiecare şase luni. Dacă psihiatrii vor considera că are discernământ pentru faptele sale, ea va fi transferată la un penitenciar. Atunci, procurorii vor cere redeschiderae dosarului de crimă, iar judecătorii vor decide pedeapsa. În martie 2011, când era internată în Franţa, ieşeanca a fost înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit. Agresoarea a fost colega ei de cameră, în vârstă de 37 de ani, care era internată în centru, la cerere, de o săptămână. Din acel moment, familia Luminiţei a început demersurile ca aceasta să fie adusă România. Citiţi şi:

  • Sinistrul CAZ LUMINIŢA SOLCAN. Paralelă perfectă între crima din Franţa şi cea de la Focşani