PDL îngroapă operaţiunea "afacerile sau politica". Silviu Prigoană s-a întors în partid

PDL îngroapă operaţiunea "afacerile sau politica". Silviu Prigoană s-a întors în partid

Silviu Prigoană se întoarce de azi în partid. Obligaţia impusă demnitarilor de a renunţa la afacerile cu statul a fost băgată sub preş.

"Prigoana" demnitarilor afacerişti cu statul s-a încheiat brusc în PDL. În consecinţă, Silviu Prigoană, singura victimă a operaţiunii "afacerile sau politica", declanşată cu tam-tam acum trei luni de tandemul de atunci Emil Boc-Elena Udrea, se întoarce de azi în partid. Deputatul a confirmat ieri pentru EVZ că este deja oficial cu un picior în PDL, semnând o "cerere de anulare a demisiei de onoare".

Motivul invocat de Prigoană: şefii partidului au anulat practic săptămâna trecută rezoluţia pe motiv că aplicarea sa ar duce la discriminare. PDL renunţă astfel la principiul pe care şi l-a votat după o idee lansată de Udrea: să interzică propriilor demnitari afacerile pe bani publici.

Prigoană: "Am fost anunţat că rezoluţia s-a anulat"

Ne puteți urmări și pe Google News

Fluturată prin faţa camerelor, decizia de a impune PDL-iştilor să aleagă între afacerile cu statul şi partid a fost îngropată prin retrimiterea la Biroul Permanent. Aici ar fi urmat să se decidă cum se aplică.

Concluzia o divulgă Prigoană: "După analiză, BPN a ajuns la concluzia că nu poate să facă o discriminare de felul acesta: adică n-are voie în partid cine are afaceri. Dacă s-ar aplica aşa ceva, ar rămâne doar 0,02% din cei care sunt. Nu vedeţi că şi soţia ministrului de finanţe are nu-ştiu-ce firmă cu nu-ştiu-ce datorii?".

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur neagă însă că PDL şi-ar fi aruncat la coş propria decizie: "Nu s-a discutat aşa ceva".

Şi totuşi, Prigoană se întoarce. "Acum am înţeles că rezoluţia a fost anulată săptămâna trecută. Tot săptămâna trecută am fost anunţat oficial şi m-am înscris din nou în PDL. De fapt, nu m-am înscris din nou. E vorba de o cerere de retragere a demisiei. Mi-am făcut-o de ieri (duminică - n.r.) şi o depun mâine (azi - n.r.)", a explicat el. De altfel, Prigoană a avut intrare liberă şi săptămâna trecută, la întâlnirile cu premierul şi miniştrii, când s-a decis remanierea. Oricum, el admite legătura cu partidul, pe care a ţinut-o până acum, cu sau fără acte: "Doar nu vă închipuiţi că dacă am demisionat mi-am dat pe foc agenda din telefon".

Silvian Ionescu: "Îl primesc cu braţele deschise"

Reînregimentarea lui Silviu Prigoană la PDL a fost parafată deja cu Silvian Ionescu, liderul de la sectorul 3. Acesta a confirmat de altfel discuţia şi intenţia de a-l reprimi.

"Cu braţele deschise. Acea rezoluţie a Colegiului Director nu se poate aplica în forma în care a fost votată. Ar însemna ca 99,99% din oameni să nu fie primiţi în partid. Deocamdată rezoluţia nu se aplică, nu a mai fost înaintată Consiliului Naţional de Coordonare, aşa cum se spunea, şi nici nu cred că va fi înaintată. La modul cum e redactată, e penibilă", a comentat pentru EVZ Ionescu.

Cât despre noul lider de la Bucureşti, Elena Udrea, reintratul în partid, dar şi liderul său direct spun că nu au nevoie de acordul lor. "N-am avut de ce să am o discuţie cu Elena Udrea. Acceptul mi-l dă organizaţia de sector, nu Elena Udrea, nici Emil Boc", spune Prigoană. "Chiar aprobări de la toţi sfinţii nu ne trebuie", a comentat şi Ionescu.

14:30 Reîntoarcere cu tam-tam

Deputatul Silviu Prigoană s-a reînscris în PDL "ieri, alaltăieri, la organizaţia sector 3 Bucureşti", a declarat, pentru Mediafax, liderul deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader. Toader a adăugat că omul de afaceri a putut să facă acest lucru şi pentru că demisionase şi nu fusese exclus din partid. Silviu Prigoană a demisionat din PDL pe 1 iunie, dar a participat şi după aceea, ca independent, la şedinţele grupului parlamentar al democrat-liberalilor din Cameră. El şi-a motivat plecarea prin faptul că partidul îi cerea să opteze între politică şi calitatea de acţionar la fime care au afaceri cu statul, menţionând că, dacă o lege ar fi prevăzut că nu poate fi şi deputat şi acţionar, ar fi demisionat din Parlament. În 21 iulie, el declarase că va reveni în PDL în momentul în care partidul îşi va schimba atitudinea faţă de oamenii de afaceri, afirmând că el s-a simţit "dat la o parte". Anunţul revenirii lui Silviu Prigoană în PDL a fost făcut într-o zi în care numele său este pe buzele tuturor, după ce a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind legalizarea prostituţiei. Mircea Toader a subliniat azi că că proiectul iniţiat de Prigoană nu este sprijinit de PDL deoarece nu a fost prezentat în interiorul grupului.