Evenimentul Zilei > International > Descoperire șocantă pe cel mai înalt munte al planetei. Patru cadavre și 10 tone de gunoi au fost strânse de pe Everest
Descoperire șocantă pe cel mai înalt munte al planetei. Patru cadavre și 10 tone de gunoi au fost strânse de pe Everest

Descoperire șocantă pe cel mai înalt munte al planetei. Patru cadavre și 10 tone de gunoi au fost strânse de pe Everest

Patru cadavre și aproximativ 10 tone de gunoi au fost scoase de pe muntele Everest la sfârșitul sezonului de alpinism din acest an, au declarat ieri autoritățile din Nepal.

Încălzirea globală a dus la topirea ghețarilor, astfel că au ieșit la iveală rămășițe umane și gunoaie care s-au adunat pe munte de-a lungul a decenii de alpinism comercial. De asemenea, un număr din ce în ce mai mare de alpiniști, care cheltuie sume importante pentru a escalada muntele, nu dau prea multă atenție gunoaielor pe care le lasă în urmă.
Cele patru corpuri neînsuflețite au fost transportate cu un elicopter săptămâna trecută, potrivit reportajelor apărute în presa locală.
Dandu Raj Ghimire, reprezentant al Ministerului Turismului din Nepal a declarat că decedații au fost identificați.
Echipa de 14 membri trimisă de guvern a petrecut circa șase săptămâni căutând gunoaie în baza centrală și în Baza 4 – la o altitudine de aproape 8000 de metri – ridicând conserve goale, sticle, materiale plastice și uneltele de alpinism aruncate.
"Ne-am atins ținta în acest sezon… sperăm că vom putea continua ceea ce am început", a declarat domnul Ghimire.
Elicoptere ale armatei, dar și hamali, au transportat resturile până la Namche Bazar, ultima localitate mai importantă în drum spre Muntele Everest.
Autoritățile au declarat că o parte dintre gunoaie vor fi trimise la Kathmandu pentru reciclare.
Corturile fluorescente, echipamentele de alpinism aruncate, recipiente goale de gaz și chiar excremente umane se găsesc la tot pasul pe cărarea foarte bătătorită până la vârful de 8.848 m.
Cu șase ani în urmă, Nepalul a impus o taxă pentru gunoi, de 4.000 de dolari pe echipă, care este rambursată dacă fiecare alpinist aduce înapoi cel puțin 8 kg de deșeuri, dar numai jumătate dintre alpiniști se întorc cu gunoi.
În februarie, China a interzis accesul alpiniștilor amatori în baza sa din Tibet în drum spre Everest, în încercarea de a face curățenie pe partea sa de munte.
Sute de alpiniști au ajuns la vârf în acest sezon, fiind posibil să se depășească recordul de anul trecut, de 807 ascensiuni.