Evenimentul Zilei > Monden > Păsări ciudate despre care nu ați aflat niciodată. „Fildeșul” lor e mai scump decât al elefanților
Păsări ciudate despre care nu ați aflat niciodată. „Fildeșul” lor e mai scump decât al elefanților

Păsări ciudate despre care nu ați aflat niciodată. „Fildeșul” lor e mai scump decât al elefanților

În Malaezia, Singapore și Tailanda trăiește o pasăre denumită Rhinoplax vigil și emite niște sunete asemănate cu un „râs maniac”.

Această pasăre riscă să ajungă pe cale de dispariție datorită faptului că este ucisă pentru un valoros material. Prețiosul material este o bucată solidă de Keratina (o proteină fibroasă), care este situată în partea de sus a craniului, este neted şi mătăsos la atingere, cu o nuanţă galben-aurie, culoare dată de secreţiile unei anumite glande.

Comerţul ilegal cu colţi de elefant este binecunoscut, dar mai există şi un alt tip de „fildeş”, care este chiar mai valoros. Acesta provine de la Rhinoplax Vigil.

Pasărea cântăreşte aproximativ trei kilograme, iar 11% din greutatea corpului este reprezentată de o bucată solidă de keratină (o proteină fibroasă) poziţionată în partea de sus a craniuului, formând un fel de „cască”. Masculii folosesc această „cască” pentru a se lupta între ei, iar ambele sexe o folosesc pentru a scoate insecte din copacii putreziţi.

Preţiosul material, pentru care braconierii sunt dispuşi să rişte arestarea şi închisoarea, este uneori menţionat ca „fildeş”.

De sute de ani acest „fildeş” a fost extrem de dorit de către meşteşugarii chinezi care au făcut din el obiecte şi podoabe pentru cei bogaţi.

Deşi este ilegal, comerţul continuă, „fildeşul” acestei păsări având o valoare de aproximativ 5.300 de euro pe kilogram – de trei ori mai mult decât fildeşul de elefant.