Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior a obținut sprijinul în Congresul SUA pentru eforturile de includere a României în programul Visa Waiver, din partea senatorului Ben Cardin. Oficialul american un democrat, din statul Maryland este ranking member în Comitetul pentru relaţii externe din Senatul SUA și a declarat că, prin eliminarea vizelor, cetăţenii români vor putea contribui la prosperitatea şi dezvoltarea turismului în Statele Unite.

Ambasada României la Washington transmite că cei doi oficiali au avut o întrevedere, miercuri, 13 septembrie 2017. Cu prilejul întâlnirii, ambasadorul României i-a înmânat oficialului american Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de „Comandor” conferit de preşedintele României Klaus Iohannis, cu prilejul aniversării a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, în semn de înaltă apreciere  pentru  implicarea personală avută în direcţia excelentei cooperări bilaterale în plan politic, militar şi economic.

În contextul ceremoniei de decorare, cei doi interlocutori au mai abordat teme de interes major pentru relaţia bilaterală româno-americană, precum cooperarea în domeniul politico-militar şi de securitate, evoluţiile din regiune, dar şi dimensiunea interacţiunii directe dintre cetăţenii celor două ţări (people-to-people) din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

În context, ambasadorul George Cristian Maior a reiterat interesul legitim al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, solicitând susţinerea senatorului Ben Cardin pentru identificarea instrumentelor legislative capabile să faciliteze acest deziderat al cetăţenilor şi autorităţilor române. Ca răspuns, liderul democrat al Comitetului pentru relaţii externe şi-a declarat sprijinul în Congresul SUA pentru eforturile de includere a României în programul Visa Waiver, apreciind că cetăţenii români vor putea contribui la prosperitatea şi dezvoltarea turismului în SUA.

De asemenea, senatorul american a considerat utilă separarea temelor legate de fenomenul imigraţiei, întrucât facilitarea turismului pentru cetăţenii străini nu trebuie conectată cu tema refugiaţilor, acţiunile teroriste şi alte ameninţări actuale.

 

Te-ar putea interesa și: