Evenimentul Zilei > Social > Parteneriat strategic pentru digitalizarea sistemului public național
Parteneriat strategic pentru digitalizarea sistemului public național

Parteneriat strategic pentru digitalizarea sistemului public național

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) și Selfd.id au anunțat, luni, parteneriatul strategic pentru digitalizarea sistemului public național.

Parteneriat strategic pentru digitalizarea sistemului public național. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) și selfd.id, prima platformă integrată de identitate digitală descentralizată din România,  au anunțat parteneriatul încheiat cu scopul de a accelera procesul de digitalizare a sistemului public național și de a-l alinia la cerințele impuse la nivel european în ceea ce privește adopția tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID).

Interacțiune între persoanele fizice și juridice cu instituțiile guvernamentale

Prin acest parteneriat, platforma selfd.id va facilita interacțiunea între persoane fizice și juridice cu instituțiile guvernamentale, precum ministerele, administrațiile publice, instituțiile naționale de cercetare-dezvoltare, etc. În baza unor acreditări digitale care validează anumite elemente de identificare, emise pe platforma de identitate digitală, utilizatorii vor avea posibilitatea de a prezenta și verifica instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, adeverințe de angajare, dar și certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19, foarte importante în contextul actual.

„Identitatea electronică este unul dintre pilonii esențiali ai digitalizării României, iar, prin acest parteneriat, ne propunem să îmbunătățim relația instituțiilor guvernamentale cu publicul larg, punându-le la dispoziție o tehnologie de ultimă generație, dezvoltată în România”, a declarat Adrian Victor Vevera, Director General al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.

„Adoptarea tehnologiei integrate de identitate digitală de către instituțiile de stat reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a sistemului public deoarece va contribui la dezvoltarea unei interacțiuni simplificate și eficiente cu publicul larg, într-un mediu digital securizat. Suntem bucuroși că putem să venim în sprijinul autorităților cu un instrument tehnologic ușor de accesat și extrem de util, de care pot beneficia cetățenii români.” a menționat Radu Chirilă, Co-founder & CEO.

Aplicabilitate extinsă

Cu o aplicabilitatea extinsă, platforma permite integrarea unui număr vast de utilizatori finali care pot folosi acreditările în relația cu instituțiile de stat din domenii generale, precum educație, economie, medicină, transport, știri oficiale, dar și altele, ce pot fi validate în mod automat prin intermediul portofelului digital asociat platformei – verificabil.eu

Complet interoperabilă cu sisteme similare dezvoltate de terte părți, identitatea digitală emisă de organizații guvernamentale poate funcționa paralel și complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverințe de angajat, certificări profesionale, licențe de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat.

Dezvoltată pe tehnologii de ultimă generație, precum blockchain, platforma selfd.id are implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI – Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials – VC). Fondatorii acesteia, Cristian Talle, Radu Chirilă și Cătălin Talle, au experiență vastă în proiectare, implementare și integrare de software-uri pentru companii internaționale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum și în marketing și publicitate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.