Evenimentul Zilei > International > Parlamentul European susţine adoptarea euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015
Parlamentul European susţine adoptarea euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015

Parlamentul European susţine adoptarea euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015

Parlamentul European recomandă intrarea Lituaniei în zona euro, la 1 ianuarie 2015. Într-o rezoluţie votată azi, europarlamentarii susțin recomandarea Comisiei Europene, precum pe cea a șefilor de stat şi de guvern din UE.

Rezoluiția Parlamentului a fost primit 545 de voturi pentru, 116 voturi împotrivă şi 34 de abţineri.

„Este o veste bună pentru Lituania, pentru statele baltice şi pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat susţinut pentru o inflaţie redusă, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scăzut şi un procent acceptabil de îndatorare. Bine ai venit în zona euro, Lituania!”, a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a remarcat faptul că Lituania a făcut un efort remarcabil, a îndeplinit criteriile de convergenţă şi a demonstrat că o ţară, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate să fie competitivă atât timp cât veniturile şi cheltuielile rămân în concordanţă cu evoluţia productivităţii. „Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci când au intrat în UE, şi-au luat angajamentul că vor lua toate măsurile necesare pentru a îndeplini criteriile de convergenţă”, a spsu el, în dezbterile de la Strasbourg.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a precizat că și România vrea osă facă parte din zona euro şi speră ca în 2018 acest lucru să se întâmple. „Avem nevoie de o politică monetară unică, doar aşa ne putem apăra împotriva atacurilor economice şi monetare declanşate de marile corporaţii sau de alte state cu interese ascunse. Vedem ce se întâmplă acum în Argentina şi Bulgaria, ştim ce s-a întâmplat şi în trecut, şi avem nevoie de euro”, a spus Negrescu.

Lituania a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate: inflaţia medie pe ultimele 12 luni a fost de 0,6% (mult sub pragul de referinţă de 1,7%), deficitul general în 2013 a fost de 2,1% din PIB (valoarea de referinţă: 3%), iar procentul brut de îndatorare a fost de 39,4% din PIB (60% fiind valoarea de referinţă).

Lituania este cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro, după Letonia (2014), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru şi Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001) şi Belgia, Germania, Franţa, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia şi Finlanda (1999).

Parlamentul European are un rol consultativ în analizarea situaţiei ţărilor care doresc să adere la zona euro.

Acordul final va fi dat de Consiliul pentru Afaceri Generale din 23 iulie.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: