Eurodeputatul Cristian Preda, căruia i se termină acum mandatul și nu a mai fost pus pe listă de niciun partid, a profitat de situație și i-a convins pe liderii PPE, unde este afiliat, să pună în discuție și situația din România. Dezbaterea are loc în această seară, de la ora 18, ora României, în plenul PE reunit la Strasbourg. „Date fiind evoluțiile recente, grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă. Am solicitat acest lucru săptămâna trecută la Bruxelles, în ședința fracțiunii parlamentare la care sunt afiliat din 2009 încoace. Dezbaterea și votul vor avea loc în cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatură, care va avea loc la Strasbourg între 15 și 18 aprilie”, a anunțat Preda.

Dealtfel, intenția de a iniția o dezbatere despre situația din România i-a aparținut și liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber după ce Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar de Secția specială de investigare a magistraților. Politicianul european a pus condiții clare. „Dacă ancheta împotriva dnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European”, a spus Weber. Eurodeputata ALDE Renate Weber a cerut să vorbească și ea în cadrul dezbaterii. „Am cerut și eu timp de vorbit, dar există o regulă. Intervin doar liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a declarat Weber.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu a spus că, cel mai probabil, va vorbi și Frans Timmermans. Dat fiind faptul că PES a decis înghețarea relațiilor cu PSD, se așteaptă ca liderul socialist al Executivului european să aibă reacții dure față de România.

 

Te-ar putea interesa și: