Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentul a decis. Bani mai mulți pentru cadrele didactice și doar pentru câteva ministere
Parlamentul a decis. Bani mai mulți pentru cadrele didactice și doar pentru câteva ministere

Parlamentul a decis. Bani mai mulți pentru cadrele didactice și doar pentru câteva ministere

Comisiile de buget, raport de adoptare pentru rectificarea bugetară cu amendamente.

Decizii importante luate miercuri în Parlamentul României. Astfel, în cadrul comisiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost adoptat miercuri un raport cu amendamente privind rectificarea bugetară. Raportul a primit 20 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% a fost abrogat

Amendamentul cel mai important aprobat de comisii a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. În acest fel rămâne în vigoare legea sistemului public de pensii care stipulează majorarea acestuia cu 40%.

Parlamentarii au decis „menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei. Acest lucru în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”.

Sume majorate repartizate UAT-urilor

Comisiile au mai adoptat un amendament prin care se majorează sumele repartizate UAT-urilor cu un miliard de lei. Pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei. Fondurile se vor repartiza în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Fonduri suplimentare pentru Ministerul Agriculturii

Parlamentarii au alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii. Ea va fi folosită pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Salarii de bază mai mari pentru personalul didactic de predare

Comisiile au decis, în şedinţa de miercuri, majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare. Acest lucru este prevăzut în lege, respectiv din acest an.

„Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”, prevede un alt amendament adoptat de comisii.

Bugetul Ministerului Economiei, suplimentat

Comisiile de buget au aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation.

Deputaţii şi senatorii au mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Sursa de finanţare este Fondul de rezervă al Guvernului.

Toate amendamentele adoptate au fost propuse de PSD, la dezbaterile din comisii nefiind prezenți parlamentarii PNL, potrivit agerpres.ro.