Poliţiştii pot ieşi în misiune numai cu cele trei autoturisme funcţionale, împrumutate de la Ordine Publică şi Rurală.
Într-o perioadă în care accidentele rutiere se înteţesc şi când tot mai mulţi copii de bani gata conduc maşini scumpe fără să respecte nicio regulă, Poliţia Rutieră din Cluj nu are maşini proprii funcţionale cu care să controleze traficul. Tot mai mulţi poliţişti rutieri se plâng de faptul că maşinile din dotare sunt atât de vechi, încât se strică foarte des, indiferent de reparaţiile făcute.
„Toţi şoferii ne iau peste picior“ Tot mai mulţi poliţişti refuză să se urce la volanul acestor maşini. „Am primit recent o maşină de la Secţia 1 Poliţie şi toţi şoferii ne iau peste picior şi ne spun că suntem poliţişti de ordine publică şi nu avem voie să oprim autoturisme. Au fost şi zile când în oraş nu a fost niciun echipaj de poliţie rutieră“, a spus unul dintre agenţii nemulţumiţi, care şi-a păstrat anonimatul de teama unor represalii.
Oamenii legii se plâng de faptul că toată lumea are de la ei pretenţia să îi depisteze pe cei care încalcă grav Codul Rutier şi care participă la celebrele curse de maşini. „Avem cinci Volkswagen Vento care au peste 500.000 km la bord. Sunt atât de uzate că se strică în fiecare zi. Omenilor le e frică să mai meargă cu ele. Acum s-a dat ordin să nu mai fie scoase pe străzi. De curând a mai fost şi o criză de benzină, care a afectat grav munca oamenilor din teren“, spune un alt ofiţer.
Maşini de poliţie mutate dintr-o parte în alta „Din cele opt maşini din dotare, trei sunt funcţionale. Pe acestea le-am împrumutat de la alte secţii de poliţie“, a confirmat şeful Biroului Poliţiei Rutiere Cluj-Napoca, comisarul Florin Goia. Astfel, pentru a nu paraliza activitatea Biroului Poliţiei Rutiere Cluj, conducerea poliţiei clujene a dispus detaşarea unei alte maşini de la Poliţia Rurală. Spusele rutierilor sunt confirmate şi de comisarul- şef Herdea Rus, comandantul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, care a spus că a dat rutierilor o maşină a Secţiei 1.
Comisarul-şef Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, spune că la nivelul Ministerului Internelor a avut loc o licitaţie pentru dotarea cu autoturisme şi că, în perioada imediat următoare, Biroul Poliţiei Rutiere Cluj-Napoca va primi maşini noi. Şeful poliţiştilor clujeni recunoaşte indirect că există o problemă cu maşinile Poliţiei Rutiere şi dă asigurări că, pentru a remedia situaţia, a repartizat autoturisme de la ordine publică. „A fost o mică problemă legată de benzină, dar s-a rezolvat. Am restricţ ionat-o pentru evenimente speciale, dar acum nu mai sunt probleme“, a declarat comisarul-şef Ioan Păcurar.
DOTĂRI
„Ca în vremea răposatului“ „ Scriem la maşina de bătut ca acum 50 de ani, cu indigo şi ţaca-ţaca. Procesele-verbale în loc să fie din hârtie care se autoimprimă sunt ca în vremea răposatului, scoţi indigoul şi scrii. Eu zic că şi comunitatea locală trebuie să ne ajute“, reclamă un poliţist. Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, spune că din amenzile poliţiştilor, inclusiv cei comunitari, au intrat anul trecut la bugetul local 6.359.568 de lei. Potrivit oficialului, municipalitatea a modernizat două secţii de poliţie şi acoperă costurile pentru indicatoare, marcaje şi semafoare.
Agent de circulaţie din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Cluj-Napoca: "Am primit recent o maşină de la Secţia 1 Poliţie şi toţi şoferii ne iau peste picior şi ne spun că suntem poliţişti de ordine publică şi nu avem voie să oprim autoturisme. Au fost şi zile când în oraş nu a fost niciun echipaj."