Evenimentul Zilei > Justitie > Parcehtul Geenral a redeschis dosarul Firea-Băsescu
Parcehtul Geenral a redeschis dosarul Firea-Băsescu

Parcehtul Geenral a redeschis dosarul Firea-Băsescu

Procurorii lui Tiberiu Nițu au redeschis dosarul în care Gabriela Firea l-a acuzat pe Traian Băsescu de şantaj.

Potrivit digi24, procurorii Parchetului General au redeschis acest dosar pe 22 decembrie, adică la o zi după încetarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.  Astfel, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a hotărât prin ordonanţă a procurorului de caz reluarea anchetei.

Ancheta fusese suspendată, întrucât Traian Băsescu beneficia de imunitate. Audierile în cauză vor fi reluate, iar procurorii vor decide dacă vor începe urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu sau vor închide dosarul.

În aprilie 2014, Parchetul ICCJ a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu. "În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator), la care a fost conexată şi sesizarea semnată de mai mulţi parlamentari, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal", anunța atunci Parchetul într-un comunicat de presă. Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, fiind dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale. "S-a apreciat că, în conformitate cu dispoziţiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituţie, Preşedintele României se bucură de imunitate", a precizat Parchetul instanţei supreme. Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că "Preşedintele României se bucură de imunitate".

Plângerea lui Firea

Senatorul PSD Gabriela Firea a depus la Parchetul ICCJ, o plângere pe numele preşedintelui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj. În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva preşedintelui Traian Băsescu, acesta fiind depus la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu. Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, într-o emisiune televizată, "un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Nana Călăraşi.

Ce a spus Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, preşedintele a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie".

"Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe "senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze.

Băsescu a ţinut să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News