Una dintre cele mai dense experiente ale telespectatorului este sa-i auda pe oamenii nostri din fotbal intocmind fisa de post a lui Dumnezeu.
Ei stiu ca printre preocuparile divinitatii se numara clasamentul adevarului, jocul la ofsaid si bara transversala. Nu iau numele Domnului in desert, ci pe gazon. Prin urmare, isi explica izbanzile, dar mai ales esecurile in functie de atentia aratata de Cel de Sus.
Indiferent daca vorbesc despre fotbal, afaceri sau dosare, se simt datori sa invoce aportul demiurgic. In fond, daca in tribune au aparut cearsafuri pe care scrie "Dumnezeu e otelar" sau "Cu Dumnezeu inainte spre trei puncte", de ce n-ar avea dreptul si decidentii cluburilor bucurestene sa se dea in spectacol la microfon?
Daca anul trecut George Becali decidea ca "Dumnezeu e cel mai tare serviciu de informatii din lume", in 2007 paleta indeletnicirilor divine s-a diversificat. Acelasi domn Becali a furnizat recent o caracterizare abisala a Celui pe care-l pomeneste la fel de des ca pe Sfantul Euro sau Apostolul Dolar: "Dumnezeu ne-a lasat care mai lung, care mai scurt".
O formula succinta ca un haiku si mai poetica decat "Rubayatele" lui Omar Khayyam. Cine e atent aude aici ecouri din "unitas multiplex", unitatea in diversitate pomenita, printre altii, de Tudor Vianu in "Estetica". Nu degeaba sustinea vulcanicul domn ca PNG are mai multi intelectuali decat toate celelalte partide.
Insa racordul demiurgic nu se face doar la Marriott. Sefii lui Rapid si Dinamo contribuie si ei la voiosia mistica a fenomenului. Desi ii e greu sa-l inlocuiasca pe Mos Gerila cu Mos Craciun, George Copos vorbeste neted despre rolul Atotputernicului in cresterea cifrei de afaceri.
"Noroc cu Dumnezeu ca am avut zapada", a glasuit dumnealui cand a fost intrebat de afluenta schiorilor pe partia al carei proprietar este. Nimic nu egaleaza insa emfaza lui Cornel Dinu, marele maestru al definitiilor absconse. Descusut despre transferul lui Ganea, acesta a rostit cu emfaza: "Dumnezeu l-a creat pe om, de fapt, l-a pus la mijlocul distantei dintre animal, dandu-i ratiune si judecata, si l-a apropiat de inger, oprindu-l de la ceea ce inseamna sa fie hraparet si sa urasca". Rezon.