Evenimentul Zilei > Social > Papa Francisc, prima vizită în Irak. Pericolele ce îl așteaptă acolo
Papa Francisc, prima vizită în Irak. Pericolele ce îl așteaptă acolo

Papa Francisc, prima vizită în Irak. Pericolele ce îl așteaptă acolo

Călătoria apostolică a papei începe vineri, 5 martie a.c., și se încheie luni, 8 martie. În cele trei zile, papa vizitează populația din orașele Bagdad, Najaf, Nasrah (Nassiriya), Irbil, Mosul și Qaraqosh

Papa Francisc a plecat vineri într-o vizită de trei zile în Irak, zonă de război care nu este preponderent creștină. Înainte de vizita Papei au avut loc atacuri cu rachete împotriva bazelor militare americane soldate cu moartea unei persoane.

Vizita Papei este una apostolică

„Vin ca un pelerin (…) pentru a-l ruga pe Domnul să dea iertare şi împăcare după ani de război şi terorism (…) şi vin printre voi ca un pelerin al păcii”, spune Papa. „În sfârşit voi fi în curând la voi. Doresc atât de mult să vă cunosc, să vă văd chipurile, să vă vizitez ţara, leagăn de cultură antic şi extraordinar”.

Capul Bisericii Catolice insistă şi asupra „dorinţei de a ne ruga împreună (…) cu fraţii şi surorile din alte tradiţii religioase”, considerând poporul irakian „o familie unică de musulmani, evrei şi creştini”.

„Aveţi încă în ochi imaginile caselor distruse şi ale bisericilor profanate, iar în inimi, rănile provocate de legăturile rupte şi casele părăsite”, li se adresează el direct creştinilor rămaşi Irak, cărora le reaminteşte de „mulţii, prea mulţii martiri pe care i-aţi cunoscut”.

Papa Francisc este aşteptat vineri la Bagdad, iar duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian, unde va oficia o slujbă pe un stadion.

De ce vizitează Papa, Irakul

Papa Francisc intenţionează să onoreze promisiunea făcută de papa polonez Ioan Paul al II-lea care a renunțat în 1999 să meargă în Irak după negocieri eșuate cu fostul președinte Saddam Hussein.

 

Călătoria apostolică în Irak: agenda de vineri, 5 martie 2021

Papa Francisc pleacă de la Roma vineri,  de pe aeroportul internațional Fiumicino cu direcția Bagdad, unde ajunge la ora locală 14.00. După primirea oficială, urmează întâlnirea cu primul ministru în Sala VIP a aeroportului internațional din capitala irakiană.

Succesiv, papa merge la Palatul Prezidențial pentru ceremonia oficială de bun venit și vizita de curtoazie la președintele irakian. Tot aici, papa are o întâlnire cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului diplomatic, în fața cărora prezintă primul discurs oficial al vizitei.

Ultimul moment din prima zi în Irak îl reprezintă întâlnirea cu episcopii, preoții, călugării, călugărițele, seminariștii și catiheții Bisericii catolice din Irak, o întâlnire programată în catedrala siro-catolică ”Doamna Noastră a Mântuirii” din Bagdad, unde pontiful prezintă al doilea discurs al vizitei.

Prima vizită a Papei Francisc în Irak

Pentru prima dată în istorie, un papă se va afla de vineri în Irak pentru a încuraja fragila minoritate creştină să reziste, în pofida conflictului sângeros şi a vicisitudinii vieţii, şi pentru a întinde mâna islamului şiit, relatează luni AFP.

În acest leagăn al creştinătăţii afectat de războaie şi încă marcat de violenţele grupării Stat Islamic (SI), papa Francisc se va întâlni – şi aceasta o premieră spectaculoasă – cu cea mai înaltă autoritate religioasă a unei părţi a lumii şiite, marele ayatollah Ali Sistani, la Najaf, la sud de capitala Bagdad.

Aceasta va fi, de asemenea, prima călătorie în străinătate a suveranului pontif de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce a fost vaccinat, la fel ca şi numeroşii jurnalişti care îl vor însoţi.

În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creştină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populaţii de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război şi criză economică.

Programul papal este unul ambiţios în această călătorie istorică: până luni, suveranul pontif va merge la o catedrală îndoliată de o luare de ostatici în 2010 din Bagdad, în oraşul Ur – în deşertul sudic al Irakului, la Najaf şi în bisericile devastate de SI din Mosul (nord). Este vorba de aproape 1.650 de kilometri în total care urmează să fie parcurşi în principal pe calea aerului.

Drumurile au fost asfaltate

Pe tot parcursul vizitei, au fost deja afişate mesaje de bun venit şi apeluri la coexistenţă. Drumurile au fost asfaltate, au fost instalate puncte de control şi s-au efectuat lucrări de renovare în zone care nu s-au aflat până acum în programul vizitelor oficiale.

Comunitatea creştină din Irak este una dintre cele mai vechi şi mai diverse, formată în special din caldeeni – catolici -, armeni ortodocşi şi protestanţi.

Sub dictatura lui Saddam Hussein (1979-2003), comunitatea creştină număra aproximativ 1,5 milioane, sau 6% dintre irakieni. În prezent, cu maximum 400.000 de membri, ea reprezintă doar 1% din populaţie, estimează William Warda, de la Hammourabi, un ONG local pentru apărarea minorităţilor.

Înainte de exil, majoritatea creştinilor se aflau în provincia Ninive, cu capitala Mosul.

Când în 2014, jihadiştii Statului Islamic au ocupat oraşul Mosul, papa Francisc şi-a exprimat susţinerea pentru campania militară internaţională în sprijinul forţelor irakiene. El a afirmat atunci că vrea să meargă şi să stea alături de creştinii din Irak.

În 2019, suveranul pontif a condamnat, de asemenea, represiunea sângeroasă a unei revolte populare antiguvernamentale care a afectat în principal Bagdadul şi sudul Irakului. În această regiune sudică va merge sâmbătă papa, la Ur, unde s-a născut patriarhul Avraam, conform tradiţiei.

Vineri dimineaţă, avionul papal va ateriza la Bagdad cu aproximativ 150 de persoane la bord, jumătate dintre ei jurnalişti.

Numeroase echipe de securitate ale Vaticanului s-au succedat în Irak, scena unor tensiuni geopolitice accentuate, pentru a organiza securitatea. Comisii provinciale au fost însărcinate să asigure vizita papei.