„Nimeni să nu gândească că poate să-şi facă din Dumnezeu un scut când plănuieşte şi comite acte de violenţe şi dispreţ! Nimeni să nu folosească pretextul religiei pentru a duce la îndeplinire propriile acţiuni contrare demnităţii umane şi drepturilor fundamentale”, a spus el, în faţa liderilor albanezi, prezentând sistemul politic albanez şi coexistenţa armonioasă între religii drept „un model”, scrie AFP, citată de Agerpres.

Papa, în vârstă de 77 de ani, a salutat cu căldură „o ţară a eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru independenţa naţiunii şi o ţară de martiri care şi-au dovedit credinţa în faţa persecuţiilor”.

Francisc a adus un elogiu marcant atitudinii responsabililor politici şi religioşi albanezi.

„Climatul de respect şi de încredere reciprocă între catolici, ortodocşi şi musulmani este un bun preţios pentru ţară şi dobândeşte o semnificaţie specială în epoca noastră. În fapt, sensul religios autentic este „trădat de grupurile extremiste, care deformează şi instrumentalizează diferenţele între diferite confesiuni şi fac din el un factor periculos de înfruntare şi de violenţă”.

În apelul său, Francisc s-a adresat tuturor religiilor, dar a făcut o aluzie clară la violenţele comise de gruparea jihadistă Statul Islamic în Irak şi Siria, notează AFP.

„Fie ca Albania să poată continua pe acest drum, devenind un model pentru numeroase ţări”, a mai spus Suveranul Pontif.

„Experienţa Albaniei arată că coexistenţa paşnică şi fructuoasă între persoane şi comunităţi de diferite religii nu este numai dezirabilă, ci şi posibilă şi realistă. Este ceva ce are nevoie să fie protejat şi hrănit în fiecare zi, educând respectarea diferenţelor şi identităţilor speciale”, a subliniat Francisc.

În final, Papa a făcut apel la conducători şi la tinerii albanezi 'să răspundă noilor provocări'.

'Între lume a mondializării economice şi culturale, trebuie făcute toate eforturile pentru ca creşterea şi dezvoltarea să fie puse la dispoziţia tuturor şi nu numai a unei părţi a populaţiei. În plus, o astfel de evoluţie nu va fi autentică dacă nu este durabilă şi echitabilă, dacă nu ţine cont drepturile celor săraci şi nu respectă mediul', a avertizat Suveranul Pontif.