Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc dezvăluie: „Un asistent medical mi-a salvat viața, este a doua oară”
Papa Francisc dezvăluie: „Un asistent medical mi-a salvat viața, este a doua oară”

Papa Francisc dezvăluie: „Un asistent medical mi-a salvat viața, este a doua oară”

IL MESSAGGERO (Italia), 30 august 2021 - Vorbind despre recenta intervenţie chirurgicală pe care a suferit-o la colon, Papa Francisc a dezvăluit că „viaţa i-a fost salvată de un asistent” și că aceasta este a doua întâmplare de acest fel.

Suveranul Pontif a făcut această dezvăluire într-un interviu acordat postului spaniol de radio Cope, care va fi difuzat miercurea viitoare. Într-un scurt extras din partea de interviu difuzată astăzi, Papa Bergolio glumeşte despre sănătatea sa răspunzând – la întrebarea „Ce mai faceţi?” -„sunt încă în viață” și adăugănd: „mi-a salvat viaţa un asistent medical, un bărbat cu multă experiență. Este a doua oară când un asistent îmi salvează viața. Prima dată a fost în anul ’57».

Zvonurile privind demisia

Prima dată a fost o soră italiană care, opunându-se medicilor, a schimbat medicamentul pe care trebuiau să-l administreze Papei, pe atunci un tânăr seminarist în Argentina, pentru a-l vindeca de pneumonia de care suferea, așa cum a povestit Francisc în repetate rânduri. În interviu, potrivit celor difuzate anticipat de Cope, este abordat şi subiectul speculațiilor privind sănătatea Suveranului Pontif și chiar despre posibila sa demisie – o indiscreție publicată de un ziar italian – zvonuri despre care Papa Francisc spune: „Atunci când un Papă este bolnav, din Conclav porneşte un vânt sau un uragan».

Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, a fost operat pe 4 iulie la spitalul Policlinico Gemelli pentru o stenoză diverticulară cu semne de diverticulită sclerozantă, operație în timpul căreia i-a fost îndepărtată o porţiune din colon, rămânând internat timp de 10 zile. În aparițiile sale recente, Papa – care va pleca pe 12 septembrie într-o călătorie de patru zile la Budapesta și în Slovacia – a apărut complet recuperat, deși în audiența de vineri trecută cu parlamentarii catolici și-a început discursul scuzându-se că nu putea vorbi în picioare, „dar sunt încă în perioada postoperatorie și trebuie să stau jos. Scuzaţi-mă”.