Papa, aşteptat în templul baseballului

Papa, aşteptat în templul baseballului

Papa Benedict al XVI-lea îşi începe astăzi vizita în Statele Unite.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât este prima vizită a unui Suveran Pontif în SUA după 2002, când această ţară a fost marcată de un scandal de amploare legat de preoţii pedofili, iar Papa a promis să nu ocolească subiectul, relevă AFP. În plus, în perioada în care se va afla în SUA (15-20 aprilie), Papa Benedict al XVI-lea, va sărbători două momente importante - împlinirea a 81 de ani (pe 16 aprilie) şi trei ani de pontificat (pe 19 aprilie).

Vizita va cuprinde două etape: Washington (15-18 aprilie) şi New York (18-20 aprilie). Suveranul Pontif va fi întâmpinat de preşedintele SUA, George W. Bush, care a anunţat că va oferi în onoarea sa o cină de gală, la Casa Albă, pe 16 aprilie. Biroul de presă al Sfântului Scaun a afirmat însă că Papa Benedict al XVI-lea nu va lua parte la acest eveniment, amintind că „Suveranilor Pontifi nu le stă în obicei să ia parte la asemenea activităţi“.

Evenimentul principal al călătoriei se va desfăşura, potrivit purtă torului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, la sediul ONU din New York. În contextul în care ONU sărbă toreşte împlinirea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, discursul lui Benedict al XVI-lea „va fi axat pe această temă, în special pe unitatea şi indivizibilitatea drepturilor fundamentale ale omului“, a precizat secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone. În ultima zi a vizitei, Papa Benedict al XVI-lea va merge la „Ground Zero“, locul atentatelor de la 11 septembrie 2001, unde se va ruga pentru o lume a păcii. Testul american: scandalul preoţilor pedofili Subiectul care va stârni însă cel mai mult interes din partea americanilor este cel legat de scandalurile de pedofilie în care sunt implicaţi sute de preoţi şi mai mulţi episcopi. Aceste cazuri au aruncat Biserica americană într-o criză gravă şi au costat-o peste trei miliarde de dolari. Scandalul a izbucnit în 2002, când arhiepiscopul de Boston a recunoscut că a protejat un preot care a agresat sexual tineri catolici. Au urmat apoi alte cazuri similare, iar Biserica s-a văzut nevoită să recurgă la rezervele sale financiare pentru despăgubirea victimelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vaticanul a dat asigurări că Suveranul Pontif nu va ocoli acest subiect, în discursul său de la Catedrala „Saint Patrick“ din New York. Săptămâna trecută, o asociaţie a victimelor abuzurilor comise de preoţi, din care fac parte circa 9.000 de americani, a cerut Suvernului Pontif să-i tragă la răspundere pe episcopii care au acoperit sau ignorat asemenea fapte. „Ştim că zeci, chiar sute de mii de copii au fost abuzaţi de către preoţi“, a afirmat responsabila asociaţiei menţionate. MĂSURI

Maximă securitate Poliţia americană a luat măsuri excepţionale de securitate pentru vizita Papei Benedict al XVI-lea la Washington şi New York. Poliţia va colabora îndeaproape cu serviciile secrete şi cu responsabilii Gărzii Elveţiene Pontificale, însărcinată cu protejarea Suveranului Pontif. Numărul persoanelor mobilizate nu a fost divulgat. Cei care vor să participe la evenimente vor fi nevoiţi să treacă de controale stricte. În plus, presa americană a relatat că numărul credincioşilor care vor veni la slujbe va fi mai mic decât în trecut.

Arhidioceza din Washington a emis numai 46.000 de bilete pentru slujba din 17 aprilie, în condiţiile în care la slujba oficiată în 1979 de Papa Ioan Paul al II-lea au participat 175.000 de credincioşi. Circa 70 de milioane de americani sunt catolici, aceştia reprezentând aproape un sfert din populaţia SUA (23,9%). 51,3% dintre locuitorii Statelor Unite ale Americii sunt protestanţi.