Panică printre pământeni! Ne pândesc virusurile extraterestre. Cataclismul care ar putea urma

Panică printre pământeni! Ne pândesc virusurile extraterestre. Cataclismul care ar putea urma

Pandemia ne-a dat tuturor viața peste cap într-un mod inimaginabil. Unii oameni s-au gândit chiar la o soluție extremă: să plece de pe Pământ pentru a scăpa de marele pericol.

În prezent, un om de știință renumit avertizează că virusurile ar putea fi găsite nu doar pe Terra, dar și în alte locuri din Univers, acolo unde sunt șanse să existe viața.

Profesorul Paul Davies, astrobiolog, cosmolog și director al Centrului pentru Concepte Fundamentale în Știință din Cadrul Universității din Arizona, a precizat că ideea că extratereștrii evoluează din viața microbiană în civilizații extrem de avansate ar putea fi un indiciu pentru noi, relatează publicația britanică The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Davies își argumentează teoria prin faptul că o gamă variată de microbi și alți agenți microscopici ar fi necesari pentru susținerea vieții, indiferent de forma sa. Pe cale de consecință, se pare că virusurile sau entități care desfășoară un rol similar ar putea face parte din ecuație.

„Virusurile formează o parte din pânza vieții”

„Virusurile formează, de fapt, o parte din pânza vieții. M-aș aștepta ca, în cazul în care există viață microbiană pe o altă planetă, să existe și complexitatea și rezistența deplină care însoțește acea informație genetică”, a spus Davies.

Virusurile, potrivit profesorului, pot fi considerate elemente genetice mobile. Într-adevăr, numeroase studii au sugerat că materialul genetic din virusuri a fost încorporat în genomurile oamenilor și ale altor animale printr-un proces cunoscut drept transfer orizontal de gene. „Un prieten de-al meu crede că mare parte, cu siguranță o parte semnificativă, din genomul uman are, de fapt, origine virală”, a explicat Davies.

Secretul Universului. Nu există microbi fericiți

Potrivit cercetătorului, deși importanța microbilor pentru viață este binecunoscută, rolul virusurilor este mai puțin evaluat. Însă Davies a completat că, dacă există viață celulară pe alte lumi, virusuri sau ceva similar, ar exista probabil pentru a transfera informații genetice.

Mai mult, expertul consideră că este puțin probabil ca viața extraterestră să fie omogenă. „Eu nu cred că putem spune că ne ducem pe o altă planetă și vom vedea acolo un singur tip de microb fericit. Eu cred că este vorba despre un ecosistem întreg”, a adăugat Davies. Deși virusurile extraterestre ar putea fi o idee cu adevărat alarmantă, Davies a mai sugerat că nu trebuie totuși ca oamenii să se panicheze.