Două virusuri mult mai periculoase decât SARS-Cov-2 amenință să se răspândească necontrolat. Reuniune de urgență a OMS

Două virusuri mult mai periculoase decât SARS-Cov-2 amenință să se răspândească necontrolat. Reuniune de urgență a OMS Sursa: arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat astăzi o videoconferință pe tema celor două virusuri ucigașe care amenință să se răspândească necontrolat.

OMS se străduiește să blocheze răspândirea virusurilor Ebola și Marburg. Pentru a identifica măsurile care trebuie luate, la reuniunea de astăzi au luat parte directorul regional al OMS pentru Africa, dr. Matshidiso Moeti, ministrul sănătății din Coasta de Fildeș, Pierre N'Gou Dimba și dr. Remy Lamah,ministrul sănătății din Guineea.

Pericol imens- Ebola depistată într-un oraș cu patru milioane de locuitori

Urgența întâlnirii e explicabilă. Săptămâna trecută, Coasta de Fildeș a înregistrat primul focar de Ebola din ultimii 25 de ani. ChiarmMai grav este că virusul ucigaș a fost depistat într-un oraș cu patru milioane de locuitori. Autoritățile medicale de pe Coasta de Fildeș au confirmat că au descoperit virusul Ebola îla un pacient internat în capitala comercială Abidjan

Concluziile reuniunii sunt sumbre, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizează că Africa ar trebui să se aștepte în zilele care urmează la apariția mai multe focare de Ebola.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ebola este o boală severa, adesea fatală, care provoacă febră, dureri corporale și uneori sângerări. Experții au apreciat letalitatea acestei boli de la 25 la 90 la sută în focarele izbucnit înainte de descoperirea tratamentului. Acum. însă, e disponibil un tratament eficient, iar dacă pacienții primesc rapid tratament și sunt susținuți în lupta cu boala, șansele lor de supraviețuire se îmbunătățesc semnificativ.

Anul acesta, focare de Ebola au fost declarate în Republica Democrată Congo și Guineea, Este, însă, prima dată când un focar apare într-un mare oraș ca Abidjan, de la epidemia Ebola dintre 2014 și 2016.

Dr. Matshidiso Moeti, Directorul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Africa, a declarat: „Este de o îngrijorare imensă faptul că acest focar a fost declarat în Abidjan, o metropolă de peste patru milioane de oameni. Cu toate acestea, o mare parte din expertiza mondială în combaterea Ebola se află aici pe continentul african, iar Coasta de Fildeș poate profita de această experiență și poate lua măsurile care se impun cu viteză maximă. Țara este una dintre cele șase pe care OMS le-a sprijinit recent pentru a-și consolida pregătirea pentru Ebola, iar acest diagnostic rapid arată că această pregătire dă roade”.

Virusul Marburg stârnește, de asemenea,  mare îngrijorare printre experți

Cazul confirmat Ebola vine la numai câteva zile după ce un caz de infecție cu virusul Marburg, o boală strâns legată, a fost depistat în Guineea. Este vorba de o febră hemoragică extrem de infecțioasă, similară cu Ebola. Transmiterea ambelor boli mortale are loc prin contactul cu lichide și țesuturi corporale infectate, în timp ce simptomele includ dureri de cap, vomă cu sânge, dureri musculare și sângerări.

Vorbind la conferința OMS , ministrul Sănătății din Guineea, dr. Remy Lamah, a declarat reporterilor că și a partenerilor au reușit să identifice focarul deMarburg atât de repede ca urmare a instruirii din partea OMS.

Dr. Lamah a explicat că toate eforturile lor se îndreaptă acum spre prevenirea unui focar mai larg și educarea localnicilor despre această boală cumplită, scrie ziarul britanic Daily Express.