Evenimentul Zilei > Actualitate > Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”
Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”

Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”

Au trecut vremurile în care americanii amenințau URSS cu „Războiul Stelelor” și câștigau fără luptă Războiul Rece. Acum, Statele Unite ale Americii sunt pe cale să-și piardă supremația în spațiul cosmic.

Marea amenințare vine de la armele secrete pe care ruși le tot testează. E vorba de armele antisatelit Asat, care pot desfășura manevre de apărare și descurajare cu scopul de a destabiliza sau elimina sateliții potențialilor inamici în scopuri tactice sau strategice.

Tensiunea între ruși și americani pe această temă a atins apogeul după ce Rusia a efectuat un test cu noul sistem PL19 Nudol-2523.  Nudol a fost conceput ca o variantă a sistemului de rachete anti-balistice A235 și se remarcă printr-o tehnologie extrem de avansată. Pericolul pentru sateliții și rachetele nucleare ale SUA este atât de mare, încât americanii acuză Moscova că a adoptat o atitudine iresponsabilă și provocatoare.


A călătorit Iisus Hristos în India? Misterul celor 17 ani care lipsesc din Evanghelii


Mai mult,  secretarul american pentru securitate și neproliferare, Chris Ford, susține că Rusia a testat și folosit deja vehiculul Kosmos 2519, supranumit „inspectorul spațial 2521”, un sistem spatial misterios capabil să lanseze sub-sateliți.

Kremlinul spune că vrea să se asigure că spațiul cosmic nu devine câmp de luptă

Oficial, Rusia pretinde că manevrele sale sunt legitime și nu urmăresc altceva decât să prevină  transformarea spațiului cosmic într-un câmp de luptă.  Washingtonul e, însă, de părere că multe dintre acțiunile Rusiei au legătură sistemul Da-Asat, o  „armă cinetică” a cărei capacitatea de a distruge sateliți aflați pe orbită a fost testată. Un sistem ASAT coorbital, operațional încă din 2017 , are la bord tehnologii avansate, inclusiv un sistem laser de luptă.

„Testele continue ale Rusiei pe aceste dispozitive arată că amenințările la adresa SUA și a structurilor spațiale aliate sunt din ce în ce mai mari”, declară comandantul flotei spațiale americane James Dickinson.


„China a pus mâna pe tehnologia extraterestră”? E teoria conspirației sau purul adevăr


Conform rapoartelor Comandamentului Spațial al SUA, Rusia a transformat spațiul cosmic într-un „câmp de luptă” prin testarea armelor sale spațiale și terestre, în special cu cel mai recent test de rachete antisatelite cu ascensiune directă.

Prin toate aceste acuzații, americanii invocă  încălcarea de către ruși a normelor dreptului internațional umanitar în ceea ce privește războiul spațial. Iar Articolul IV din Tratatul privind spațiul cosmic pare să le dea dreptate. Asta pentru că textul menționează negru pe alb că Luna și alte corpuri cerești trebuie folosite numai în scopuri pașnice.

Vulnerabili din punct de vedere militar, americanii susțin acum că este în interesul tuturor națiunilor să creeze un spațiu cosmic mai sigur. Interesant este că diplomația rusă susține că are aceleași obiective. Kremlinului,  prin corpul diplomatic de la Națiunile Unite, a luptat puternic pentru adoptarea Tratatului internațional privind prevenirea și poziționarea armelor în spațiul cosmic, scrie ziarul italian Il Giornale.

Există două posibile explicații pentru acțiunile deconcertante ale Moscovei. În primul rând, eforturile făcute de diplomații ruși pot avea numai rolul de a bloca acuzațiile de agresiune ale Comandamentului Spațial al SUA. În al doilea rând, în ciuda succeselor obținute, rușii nu par dispuși să se lanseze într-o cursă a înarmărilor  cu americanii, dat fiind că Statele Unite au o forță economică net superioară, așadar și posibilitatea de a investi sume fabuloase în noua cursă a înarmării.

Inventatorul vaccinului Pfizer: „Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”