Evenimentul Zilei > International > Panica a fost pretextul perfect: Coronavirusul a adus iadul Big Brother pe pământ
Panica a fost pretextul perfect: Coronavirusul a adus iadul Big Brother pe pământ

Panica a fost pretextul perfect: Coronavirusul a adus iadul Big Brother pe pământ

Speriați de epidemie, chinezii s-au resemnat ori chiar acceptă cu bucurie un sistem diabolic de supraveghere care întrece cele mai sinistre distopii SF.

Când un bărbat din Hangzhou s-a întors acasă dintr-o călătorie de afaceri, a fost contactat de poliție. Mașina lui fusese depistată după numărul de înmatriculare în orașul învecinat, Wenzhou, care, deși se află departe de epicentrul epidemiei, înregistrase mai multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.

Poliția i-a cerut bărbatului să stea în casă timp de două săptămâni.

După 12 zile, omul a început să se plictisească și a ieșit din casă. De data aceasta, a fost sunat nu de poliție, ci de șeful lui. Fusese reperat în apropierea unui lac, la vest de Hangzhou, de o cameră dotată cu tehnologie de recunoaștere facială, iar autoritățile au alertat compania la care lucra, ca avertisment.

„Am fost puțin șocat de capacitatea și eficacitatea rețelei de supraveghere în masă. Practic, ei pot să ne depisteze mișcările cu ajutorul Inteligenței Artificiale și al megadatelor, în price moment și în orice loc”, a declarat bărbatul pentru Reuters, cerând să nu i se dea numele, de teama repercusiunilor.

China deține cel mai sofisticat sistem de supraveghere electronică – acest lucru era deja cunoscut. Însă epidemia de coronavirus a oferit autorităților pretextul perfect de a renunța la orice menajamente și a expune la lumina zilei toată monstruozitatea acestei rețele „Big Brother”.

Companiile de Inteligență Artificială și care produc camere de supraveghere inteligente se laudă că sistemele lor pot scana străzile în căutarea persoanelor care prezintă fie și o febră mică, le pot recunoaște fețele, chiar dacă sunt acoperite de măști sanitare și să le raporteze autorităților.

Dacă un pacient cu coronavirus se urcă într-un tren, sistemul așa-numit al „Identității Reale” aparținând căilor ferate poate oferi o listă cu persoanele așezate în apropierea omului, scrie Reuters.

Aplicații pentru telefoanele mobile le pot spune utilizatorilor dacă s-au aflat într-un avion sau un tren cu o persoană cunoscută ca fiind purtătoare de coronavirus, iar hărțile le pot arăta amplasamentele clădirilor unde locuiesc pacienți infectați.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.