Evenimentul Zilei > Actualitate > Până aici s-a ajuns. Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite, acuzat de plagiat
Până aici s-a ajuns. Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite, acuzat de plagiat

Până aici s-a ajuns. Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite, acuzat de plagiat

Un istoric afirmă că Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost un plagiator, întrucât nu el a scris un paragraf de o importanţă crucială din celebrul ghid al ideilor iluministe, "Rights of Man".

Un nou studiu, scris de Jonathan Clark, profesor de istorie la Universitatea Kansas din Statele Unite, sugerează că Thomas Paine nu a scris celebrul fragment de 6.000 de cuvinte din legendarul ghid "Rights of Man".

Acesta susţine că felul în care Paine a descris Revoluţia Franceză era "diferită în ton" faţă de restul lucrării şi consideră că fragmentul în cauză reprezintă rezultatul unor conversaţii extensive purtate de Thomas Paine cu un al doilea scriitor, marchizul de Lafayette, care nu a fost menţionat ca autor al acelui text, conform Mediafax.

Profesorul Clark argumentează că, de-a lungul secolelor, versiunea activistului englez despre Revoluţia Franceză a început să fie considerată relatarea definitivă a acelui eveniment istoric.

"Thomas Paine a fost, fără niciun dubiu, autorul restului documentului «Rights of Man», iar cititorii s-au îndreptat în mod natural spre acel text pentru a găsi o explicaţie despre Revoluţia Franceză. Însă adulaţia sau vina care încojoară textul lui Paine, provenind din partea susţinătorilor sau a opozanţilor săi, au dus la estomparea caracterului straniu al acelui fragment de 6.000 de cuvinte", a spus profesorul Clark.

Jonathan Clark susţine că stilul în care este scris acel paragraf este complet diferit de stilul folosit de Paine pe parcursul întregii sale cărţi.

“Pare ca e un text englez scris de un vorbitor nativ de franceză şi este marcat adeseori de generalizări înălţătoare", a spus acesta.

În acea parte a textului original, Paine spunea că era la curent cu "istoria secretă" a politicii franceze.

În acest context, profesorul Clark reaminteşte că "Thomas Paine avea un statut social umil" în acea epocă, iar acest fapt înseamnă că nu aparţinea unor astfel de cercuri înalte. Mai mult, Thomas Paine nu vorbea limba franceză.

Profesorul Clark consideră că adevăratul autor al acelui paragraf a fost marchizul de Lafayette, cu care Thomas Paine se împrietenise.

El i-a oferit lui Paine numeroase idei originale pentru cartea acestuia.