Pălării de plajă donate sinistraţilor

Pălării de plajă donate sinistraţilor

Sătenii din Tămăşeni au găsit în camioanele cu ajutoare obiecte inutile, cum ar fi încălţăminte desperecheată şi veselă ruginită.

Mii de tone de donaţii au ajuns în ultimele zile în satele afectate de inundaţii din judeţul Neamţ, oameni din toată ţara răspunzând apelurilor umanitare de a-i ajuta pe sinistraţi. Însă, pe lângă articole de strictă necesitate, sătenii oropsiţi de urgia naturii au primit şi tot felul de obiecte de care foştii proprietari abia aşteptau să scape.

Astfel, TIR-urile cu ajutoare au adus în zonele calamitate, printre altele, şi încălţăminte desperecheată, veselă ruginită sau genţi de plajă. Spre exemplu, grădiniţa din Tămăşeni, transformată ad-hoc în depozit de haine second-hand, a devenit neîncăpătoare. Ajutoare împărţite cu căruţa la răspântii

Din cauza numărului mare de ajutoare, autorităţile locale au apelat la proprietarii de atelaje pentru a distribui articolele celor care au nevoie de ele. Căruţele sunt încărcate şi duse apoi la răscruci de uliţe sau lângă troiţe, pentru ca oamenii să-şi aleagă ce au nevoie. Unii spun că nu prea au ce să găsească, alţii, dintre cei mai înstăriţi, chiar că se face mizerie prin sat, cu atâtea ajutoare lăsate la răspântii.

Marian Mihăeş, de 19 ani, este unul dintre sătenii din Tămăşeni care au răspuns solcitării autorităţilor locale. Bucuros că are cumva un mic avantaj, putând căuta printre primii în maldărele de haine, tânărul şi-a înnoit garderoba cu patru şepci.

„Vin mereu camioane cu ajutoare. Din toată ţara. Sunt haine de toate tipurile, însă purtate. În special articole de vestimentaţie pentru bătrâni şi femei. Mergem câţiva oameni cu căruţele şi ducem hainele pe uliţele unde au fost inundaţii. Le punem pe nailoane, la intersecţii. Lumea nu prea face mofturi, dar nu toţi sunt bucuroşi. Unii mai înstăriţi zic, uneori, că facem mizerie prin sat. Noi asta am fost puşi, asta facem“, povesteşte Marian Mihăieş. „Decât nimic, e bine şi aşa“

Alţi localnici spun că prin pachetele cu ajutoare au găsit linguri, furculiţe şi cuţite ruginite, pălării de plajă, genţi rupte sau perne din care puful dispăruse de mult.

„Păcat că la asemenea pantofi frumoşi nu am găsit şi dreptul“, spune un sătean, destul de necăjit că nu găsea perechea. Lângă el, un alt bărbat se pricopsise cu o pălărie neagră, cu boruri largi, legată sub bărbie cu şireturi.

Şi la grădiniţa-depozit este forfotă mare în fiecare zi. Triajul se face rapid, în funcţie de mărimi, culoare sau produs. „Am stat zilele-n şir prin beciuri şi case, la scos apa, şi mi-am distrus toţi pantalonii. N-am găsit mare lucru. Decât nimic, e bine şi aşa“, mărturiseşte Iosif Iosub, în timp ce lega doi săculeţi cu haine de ghidonul unei biciclete.

În afara „spectacolului“ oamenilor care caută printre haine, multe alte semne vorbesc despre dezastrul provocat de ape la Tămăşeni: case dărâmate sau strâmbe ce stau să cadă, covoare întinse pe garduri la uscat, resturi de mobilă prin curţi, mâl transformat în praf fin pe uliţe.

Ne puteți urmări și pe Google News