Pâine proaspătă sau prăjită. Medicul Mihaela Bilic explică diferența

Pâine proaspătă sau prăjită. Medicul Mihaela Bilic explică diferențaSursa foto: Dreamstime.com

Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile pâinii proaspete și ale celei prăjite. Medicul nutriționist spune că, dincolo de faptul că îngrașă, sunt şi o serie de avantaje.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că toată pâinea îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe,  însă pâinea prăjită, are o serie de avantaje.

Mihaela Bilic: „Îngrașă la fel, balonează diferit”

Medicul nutriționist demontează tot ceea ce se știa despre pâinea prăjită, despre care se credea că este mult mai sănătoasă.

„Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorbția de minerale”, spune Mihaela Bilic.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire

Medicul nutriționist a explicat că în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios, pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți şi calorii.

„Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News