Evenimentul Zilei > Monden > Pădurea sacră în care doar femeile pot intra. Localnicele au acceptat să discute cu BBC, dar au cerut să nu existe niciun bărbat în echipa de filmare
Pădurea sacră în care doar femeile pot intra. Localnicele au acceptat să discute cu BBC, dar au cerut să nu existe niciun bărbat în echipa de filmare

Pădurea sacră în care doar femeile pot intra. Localnicele au acceptat să discute cu BBC, dar au cerut să nu existe niciun bărbat în echipa de filmare

Un loc secret, misterios și sacru, unde, de generații, numai femeile au voie să intre. Orice bărbat care încalcă regula, e aspru pedepsit.

Străinii nu sunt bineveniți în zonă și, cu atât mai puțin în pădurea fermecată din Papua, Indonezia. O echipa BBC a negociat îndelung pentru posibilitatea de a realiza un reportaj acolo. În cele din urmă, o echipă a celebrei televiziuni a fost acceptată, dar cu o condiție: să fie formată numai din femei.

Pădurea, situată în Jayapura, a fost un loc special pentru generații de femei, care s-au adunat acolo pentru a aduna scoici și a împărtăși povești. Bărbaților le este total interzis, iar eventualii  intrușii care se aventurează totuși în zonă,  primesc amenzi de până la un milion de rupii (69 USD / 50 GBP) – o sumă plătită de obicei în pietre lustruite, potrivit BBC Indonesia.

În documentar, localnica Adriana Meraudje spune: „Aceasta a fost întotdeauna o singură pădure pentru femei. Cu mult înainte de a mă naște, a existat. A fost întotdeauna aici, cu aceleași reguli.”

Femeile se dezbracă în pielea goală înainte de a intra în pădure

Și pentru femeile care intră în padurea sacră există o regulă. Acestea trebuie să fie complet goale.

Ari Rumboyrusi, o altă săteancă, a explicat cum femeile se întîlnesc și fac schimb de povești în timp ce culeg scoici. ”Ne luam familia, prietenele și intrăm în pădure cu barca. Și când suntem în pădure, suntem libere, deoarece nu există bărbați în jur.” a povestit ea.

„Dacă un bărbat aruncă o privire, el va fi pedepsit – sancționat și amendat. Îi ducem în instanța tribală”, mai spune săteanca.

”Suntem doar noi femeile, așa că ne împărtășim în mod liber poveștile. Ne aruncăm corpurile în mare, simțim drumul prin noroi pentru scoici.”, au relatat localnicele. Femeile vând apoi scoicile din pădure pe piețele din apropiere.

Meraudje a adăugat: „Pădurea femeilor este un loc foarte important pentru noi. Nu putem trăi fără această pădure. Vom continua să venim în fiecare zi și să căutăm scoici. Aici femeile se sprijină reciproc. Nu o putem lăsa să dispară acest obicei.”