Oumuamua - primul obiect extraterestru a fost reperat de Observatorul din Hawaii

Oumuamua - primul obiect extraterestru a fost reperat de Observatorul din Hawaii Sursa: Arhiva EVZ

Oumuamua, un obiect cu origine extraterestră, reperat în 2017 ar putea fi prima dovadă de viață pe alte planete. Noi cercetări iau în calcul o ipoteză senzațională.

Oumuamua primul obiect extraterestru. Se consideră că un sfert din toate stelele cunoscute din univers pot adăposti o „planetă perfectă” - una de aceeași dimensiune și temperatură ca și Pământul. Există aproximativ o „zetta” dintre ele ... adică un trilion de miliarde - cifra unu cu 21 de zero după ea.

Pământul nu poate fi singura planetă care susține viața

Deci, este normal să presupunem că nu suntem singurele ființe inteligente din acest vast cosmos. De fapt, a ne imagina că oamenii suntem singuri în spațiu nu este doar arogant, ci este o prostie științifică, consideră un profesor de la Harvard.

Pământul nu poate fi singura planetă care susține viața. Chiar și în propria noastră galaxie, Calea Lactee, aproximativ un sfert din cele 200 de miliarde de stele sunt orbitate de planete cu condițiile potrivite pentru apă lichidă și, astfel, putând crea chimia vieții așa cum o cunoaștem. Având în vedere atâtea lumi - 50 de miliarde în propria noastră galaxie - este foarte probabil ca organismele inteligente să fi evoluat și pe altă planetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 19 octombrie 2017, un telescop din Maui, a doua cea mai mare insulă din Hawaii, a descoperit primul vizitator interstelar cunoscut. Fără îndoială, acest obiect provenea dintr-un sistem solar îndepărtat.  A fost acesta un fenomen natural sau unul creat de o formă de viață inteligentă? Cea mai simplă explicație este cea din urmă: că a fost creată de o civilizație inteligentă, nu a acestui Pământ.

Au putut spune două lucru importante: nu era o sferă și se rotea

Dar până acum nu a existat nicio dovadă pozitivă, motiv pentru care obiectul reperat de la observatorul Hawaii - 1I / 2017 U1 („I” pentru interstelar; 2017 pentru anul în care a fost văzut) sau, așa cum a devenit mai popular să fie cunoscut, „Oumuamua (pronunțat „oh moo-ah moo-ah”, adică „cercetaș” sau „mesager de departe, sosind primul”) - este atât de semnificativ. Astronomul canadian Robert Weryk a fost primul observator care a observat obiectul în datele Pan-STARRS, ca un punct de lumină care străbate cerul.

Imediat, oamenii de știință au dorit să afle mai multe despre aspectul său. Nu au avut o fotografie clară și, în cele 11 zile în care a fost vizibilă, nu au putut obține una. Dar au putut spune două lucru importante: nu era o sferă și se rotea - căzând prin spațiu.

Când un obiect se rotește, cantitatea de lumină solară pe care o reflectă va varia, cu excepția cazului în care este perfect rotund, ca o minge. Cu cât forma este mai neregulată, cu atât variația este mai mare. Și în cazul Oumuamua lumina solară a variat enorm, deoarece se rotea aproximativ o dată la opt ore, crescând și scăzând luminozitatea cu un factor de zece.

Adică, era de zece ori mai luminos la miezul nopții (de exemplu) decât cu patru ore mai devreme. La cea mai strălucitoar moment, părea să fie o clătită rotundă. La cea mai slabă culoare, a luat forma unui trabuc alungit, lung de aproximativ 100 de metri - aceasta este aproximativ lungimea unui teren de fotbal.

Oumuamua primul obiect extraterestru

Teoriile pentru a explica acest lucru s-au născut imediat. Poate că trăsăturile sale ciudate au fost cauzate de expunerea la radiații cosmice pe parcursul a sute de mii de ani. Sau poate fusese aruncat violent de pe o planetă și deformat de gravitație.

Dar niciuna dintre aceste explicații nu a luat în considerare cea mai ciudată anomalie a lui Oumuamua. Pe măsură ce s-a îndepărtat de Soare, calea sa a deviat de la ceea ce s-ar putea aștepta sub forța gravitațională a Soarelui. A dispărut într-o tangentă, un unghi ciudat. Nu a existat un motiv evident pentru aceasta.

Nu putea fi o cometă. Nu avea coadă (urmele de gaz, numite degazare, și resturi, dezintegrare, o cometă pleacă). Pentru a explica acest lucru, unii oameni de știință au sugerat că ar putea fi un gheață de hidrogen înghețat, a cărui coadă era invizibilă.

„Oumuamu a intrat rapid în sistemul solar, ceea ce a stârnit ideea că ar putea fi o cometă. Cu toate acestea, nu are o pistă cometară care să explice ipoteza. Dar într-o lucrare detaliată, colaboratorul meu coreean Thiem Hoang și cu mine am reușit să respingem și asta: un aisberg cu hidrogen care călătorea prin spațiul interstelar s-ar evapora cu mult înainte de a ajunge la sistemul nostru solar.

Hidrogenul fierbe ușor de pe o suprafață înghețată

Fiind cel mai ușor element din univers, hidrogenul fierbe ușor de pe o suprafață înghețată. În orice caz, ideea că o cometă s-ar putea propulsa prin evaporarea gheții de hidrogen, emisă doar din coadă, a fost o prostie - cam la fel de probabilă ca eroziunea naturală a unui bolovan care creează o navetă spațială pe deplin funcțională", a spus profesorul de la Harvard, Avi Loeb.

Acesta susține că știința este prea conservatoare, prea preocupată de reputație și finanțare și nu suficientă dorință de explorare și gândire aventuroasă atunci când vine vorba de întrebări despre formele de viață extraterestre.

Și dacă nu a fost depășire sau dezintegrare, singura explicație logică a fost energia solară. Acest obiect a fost propulsat de lumina Soarelui care sărea de pe suprafața sa, ca vântul de pe o pânză.

„Oumuamua s-a retras de la Soare”

Fie „Oumuamua este un fenomen natural, un fel de lemn de drift interstelar, fie este fabricat, ca plasticul. Acum, luați  în considerare faptul că câte aspecte ale obiectului erau nenaturale: forma sa, sursa sa invizibilă de energie, viteza regulată de rotație, netezimea propulsiei sale, viteza pură și faptul că a apărut dintr-un alt sistem stelar. Pentru ca aceasta să fie o serie de accidente și coincidențe este o imposibilitate matematică", a mai spus acesta.

Acum adăugați încă o observație vitală: pe măsură ce „Oumuamua s-a retras de la Soare, abaterea sa de la traiectoria gravitațională s-a diminuat. Cu alte cuvinte, deși călătorea încă la o viteză extraordinară, sursa sa de energie părea să se estompeze.Exact asta v-ați aștepta să se întâmple, dacă sursa sa de energie ar fi Soarele".

Oumuamua primul obiect extraterestru