Pacienților li s-a pregătit o lovitură crâncenă. Ce spune noua lege

Pacienților li s-a pregătit o lovitură crâncenă. Ce spune noua lege

Medicul Otilia Țigănaș, medic de familie în Arad, atrage atenția asupra faptului că medicii trebuie să utilizeze un anumit tip de adrenalină care le va fi administrat pacienților.

Medicii trebuie să utilizeze un anumit tip de adrenalină care le va fi administrat pacienților, susține Medicul Otilia Țigănaș.

Doctorul susține că, potrivit unui text de lege, medicii nu mai au posibilitatea să utilizeze legal Adrenalina aparat, ci să utilizeze una tip Epipen, foarte scumpă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Redăm postarea medicului Otilia Țigănaș

„Fragmentul de lege de mai jos se adresează oricărui cititor al meu care deține/patronează un cabinet medical. D-aia zic că-i interesant. Dar citiți-l și voi, novicii. Fragmentul. Merită.

Sintagma Adrenalină ”pentru autoinjectare”, devenită text de lege, repet AUTOINJECTARE!!, face ca eu/noi medicii, să nu mai putem utiliza legal Adrenalina aia de 2 lei din aparat, ci să vânăm trimestrial una tip Epipen, FOARTE scumpă, acum negăsibilă, și chiar găsită - rapid ieșibilă din garanție.

Care-i logica modificării, alta decât să importe cineva TIR-uri cu această formă a adrenalinei și să mai facă un ban pe secetă? Că, la cabinetul meu, eu INJECTEZ, nu stau să mă uit cum se AUTOINJECTEAZĂ câte unul.

”Autoinjectata” e pentru omul alergic, s-o aibă în buzunar. Pentru, (poate), restaurante, mall-uri, coaforuri, mna... acele locuri FĂRĂ MEDIC, în care cineva ar putea avea o reacție anafilactică. Și să existe salvarea la îndemână.

Eu n-am niciun motiv logic să arunc Adrenalinele injectabile&protocolul de administrare și să cumpăr autoinjectabile. E STUPID”, scrie medicul.

Otilia Țigănaș, despre noul tip de adrenalină pe care trebuie să îl folosească medicii

„Îmi și imaginez dialogul.

-Pui, nu bagi ceva act normativ pentru doctori, că deja murim naibii de foame, cu pandemia asta...

-Hai că o bag pe aia cu autoinjectabila, Pisi. Dă-ți seama, sutele de mii de cabinete din țară vor depinde numai de tine, cum o imporți. Dă un pus la băiatu!

(Vă scriu asta, până mă odihnesc puțin de BOR și de apt a fi botezat.)

.................

Legea Nr.4/8 ianuarie 2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice (numită în continuare “Legea”), publicată în Monitorul Oficial cu numărul 22 din data de 8 ianuarie 2021.:

”Art.7 (5) Cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private, prevăzute la art. 6 lit. d), au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare, încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.”

„Art. 12 Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirate în una dintre instituţiile şi unităţile prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 20.000 lei”, mai scrie medicul.