Editura Evenimentul si Capital

Dr. Otilia Țigănaș dă explicații pe înțelesul tuturor. Antibioticul și imunitatea, personaje într-o poveste cu hoți și vardiști

Foto simbol
Autor: | | 1 Comentarii | 1846 Vizualizari

Una dintre cele mai apăsătoare probleme în tratarea anumitor afecțiuni este abuzul de antibiotice. În urma acestui exces, se produce un lanț de efecte secundare nefericite, uneori grave, deși pacientul crede că „antibioticul e prietenul meu, care ajută imunitatea”. Și, pentru că termenii de genul „modificarea genomului bacterian” sau „rezistența antimicrobiană” sunt uneori greu de înțeles, dr. Otilia Țigănaș, medic de familie în Arad, și cunoscut prozator, a simplifi cat, ca într-o poveste pentru copii, felul în care acționează medicamentul care a revoluționat medicina încă din anii 30.

Cum se crește imunitatea? Hmm?? Te-am prins în capcană? Ai fost curios să afli cum? Atunci, citește basmul meu. Vă propun un model cinematografic despre cum e cu imunitatea, imunitate însemnând, de fapt, totalitatea metodelor prin care corpul tău singur se apără de dușmani, adică de microbi”, își începe povestea dr. Otilia Țigănaș, pe blogul ei. „Să comparăm corpul tău cu propria casă. Un apartament, să zicem. Cum te ferești de spărgători? Întâi, cel mai simplu, punând o ușă la intrare. Clar! Apoi, te asiguri că funcționează bine clanța, mai pui o yală și încui cu cheia. Unii, mai preventivi, încuie chiar cu două chei! Ce mai faci, ca să te aperi? Închizi geamurile, le pui plasă contra insectelor și montezi obloane. Dar! Dar corpul tău e mult mai deștept decât atât! Pe lângă apărarea prin ușile și geamurile sale, gura, nasul, urechile și care or mai fi, ține și niște polițiști de veghe, zi și noapte, ca să te apere la nevoie. Corpul tău are niște polițiști care patrulează non-stop din odaie în odaie și, dacă-i bai, intervin imediat (imunitatea umorală/celulară). Așa cum descriu eu mai sus, așa ne apărăm, majoritatea, de bolile infecțioase! Cu toate acestea, deși apărați, există hoți care să-ți spargă geamul sau ușa? Da, există! Dar care să-ți mai și dea în cap, după ce fură? Există! Există, dar mult, mult mai rar, decât să nu te calce niciun hoț!

De ce ajung infractorii să intre în casa ta? Din două motive:

Fie ai nesocotit apărarea de bază și ai lăsat ușa larg deschisă noaptea, adică chiar te bagi într-un focar infecțios, fără să-ți pese!

● Fie el, infractorul, e diabolic, parșiv și mai bun decât tine cu tot cu polițiștii tăi, adică se declanșează o boală. Odată intrat hoțul în casă, încerci tu cu polițaii de serviciu de prin camere să-l prindeți. Și-l cam prindeți. Fiindcă voi sunteți mulți, luptați pe teren propriu, iar hoțul e singur, între străini. Dacă nu-l prindeți, oricum fuge el de frică. Este faza de boală virală care, ușor ajutată, se încheie prin propriile tale forțe, nu prin medicamente.

Dacă, însă, deși-l alergi pe hoț prin casă două-trei zile, iar el nici nu pleacă, nici nu se potolește, chemi trupele de intervenție în ajutor. Adică ești nevoit să fii scos din necaz de doctori și, eventual, de medicamente.

Bazat pe acest model, e timpul să-ți spun care-i cea mai mare tâmpenie pe care o poți face! E cam așa: stai tu noaptea în pat, insomniac, cu ușile bine ferecate lângă nevasta care doarme molcom. Pe sub geam, pe trotuar, se mai aud pași de trecători, dar tu sesizezi un foșnet pe aleea din spate și-ți pare că cineva încearcă clanța pe dinafară. Nu ciulești urechile, nu aștepți să vezi dacă zgomotul se repetă, nu te bazezi pe ajutoarele din casă, nici pe 112, ci te înarmezi cu un pistol-mitralieră de ultimă generație și începi să tragi haotic în jur. Adică, începi cu un antibiotic de la primul foșnet!

În timp ce tragi haotic prin aer, îți împuști nevasta, fiindcă era lângă tine, ucizi toți polițiștii care te păzeau (imunitatea!) și lași ferestrele fără geamuri. Ușa ciuruită scârțâie în bătaia vântului. Ba mai și omori și doi-trei trecători care se aflau întâmplător prin zonă.

Doliu in cinematografie! Actorul celebru S-A STINS! Cum a MURIT...Familia a facut anuntul in urma cu putin timp

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI