Evenimentul Zilei > Justitie > Ostaficiuc, condamnat definitiv în dosarul privind terenul alocat firmei familiei sale
Ostaficiuc, condamnat definitiv în dosarul privind terenul alocat firmei familiei sale

Ostaficiuc, condamnat definitiv în dosarul privind terenul alocat firmei familiei sale

Fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, trimis în judecată pentru că a atribuit fiicei sale cea mai bună parcelă dintr-un parc industrial, scapă de închisoare. Constantin Ostaficiuc a fost codamnat, săptămâna aceasta, definitive, la opt luni de închisoare, însă a primit pedeapsa cu suspendare.

Procesul a fost declanșat după ce, în urmă cu cinci ani, ANI s-a autosesizat. Cea mai bună parcel din din Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara (PITT), administrat de consiliul judeţean, a fost concesionată către Ornella Design SRL, unde acţionari erau soţia, fiica şi ginerele lui Ostaficiuc. Mai mult decât atât, Ostaficiuc a făcut ca firma familiei sale să fie scutită de plata unei redevenţe restante de 5.426,4 Euro + TVA.

Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Ostaficiuc în conflict de interese de natură administrativă şi a sesizat DNA pentru fapte de corupţie. Fostul șef al CJ Timiș a atacat în instanţă raportul ANI, dar a pierdut atât la Curtea de Apel Timişoara, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tribunalul Timiș l-a condamnat în primă instanță pe Constantin Ostaficiuc, la un an de închisoare cu suspendare condiționată, însă acesta a contestat sentința. Săptămâna aceasta Curtea de Apel Timișoara, care a admis recursul lui Ostaficiuc, l-a achitat pe acesta pentru o parte din acuzații și a dispus ”condamnarea inculpatului Ostaficiuc Constantin la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată (actele materiale constând în aprobarea Raportului nr. 196/04.08.2010 şi semnarea H.C.J. Timiş nr. 100/27.09.2010). În temeiul art. 71 C.pen. din 1969, interzice inculpatului drepturile prevăzute la art. 64 alin. 1 lit. a, teza a II-a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice), lit. b (dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), lit. c C.p. (dreptul de a ocupa o funcţie publică) C.p. din 1969 pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art. 81 C.p. din 1969 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului, iar în temeiul art. 82 C.p. din 1969 stabileşte un termen de încercare de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni de la data pronunţării prezentei decizii”.