Evenimentul Zilei > Actualitate > Orfanii ucrainieni luați de ruși sunt ținuți în condiții îngrozitoare într-un azil renumit pentru cruzime și neglijență
Orfanii ucrainieni luați de ruși sunt ținuți în condiții îngrozitoare într-un azil renumit pentru cruzime și neglijență

Orfanii ucrainieni luați de ruși sunt ținuți în condiții îngrozitoare într-un azil renumit pentru cruzime și neglijență

Jurnaliștii de la Verstka, o publicație rusă independentă, sunt convinși că autoritățile ruse au mutat cel puțin 14 orfani din Kherson într-un orfelinat situat în Crimeea ocupată de Rusia. Orfelinatul în cauză se numește Yolochka (Micul pom de Crăciun), dar este mai cunoscut pentru reputația sa de "lagăr de concentrare pentru copii". În trecut, jurnaliștii au comparat unitatea cu lagărul de la Auschwitz pentru condițiile mizere în care personalul îi ține pe copii.

Postul de știri independent rus Verstka a stabilit că 14 orfani ucraineni din Kherson au fost mutați la orfelinatul Yolochka, pe baza unor fotografii postate pe un site rusesc de adopții. Imaginile copiilor au apărut împreună cu „scrisori către Moș Crăciun” scrise de mână. Paisprezece dintre aceste scrisori fuseseră scrise în mod clar de aceeași mână adultă, fiecare bilet menționând că copilul din imagine provenea din Kherson. Un oraș în pe care război Ucraina l-a afectat enorm.

Două dintre scrisori spuneau că copilul din imagine se afla acum în Simferopol, iar alte două scrisori menționau Yolochka ca fiind locul unde se aflau orfanii. Toate cele 14 fotografii arătau copiii în același interior, care corespunde cu interiorul de la Yolochka. Alte nouă fotografii de pe site prezintă copii din aceeași grupă de vârstă în același interior, dar fără a preciza că sunt tot din Kherson, subliniază Verstka.

Yolochka este specializată în găzduirea orfanilor cu afecțiuni neurologice, întârzieri în dezvoltare, HIV și diverse dizabilități. Potrivit planului strategic al instituției pentru 2021-2025, obiectivul Yolochka este de a „încuraja patriotismul și sentimentul civic” la copiii care locuiesc acolo și de a-i învăța să se „identifice ca cetățeni ai unei Rusii multinaționale”, scrie site-ul independent Meduza.

După ce mai multe mame adoptive au vorbit cu presa în 2020, azilul de la Yolochka a căpătat o reputație de cruzime și neglijență față de copiii mici care trăiesc acolo. În cuvintele Olgăi Kramnaya, care a adoptat mai mulți copii care trăiesc la Yolochka, locul îi transformă pe copii în „legume” și îi lasă marcați psihologic. Când Kramnaya l-a adoptat pe fiul ei cel mic din orfelinat, copilul de doi ani cântărea doar șase kilograme și nu putea nici să mănânce, nici să bea, nici să stea în picioare, nici să meargă singur. Noul său pediatru a confirmat că micul Serghei suferea de malnutriție severă, deshidratare, rahitism și deformare craniană.

Culisele interzicerii adopțiilor străine în Rusia

Scandalul (relatat nu mai puțin în presa de stat din Rusia) a determinat o anchetă oficială cu privire la ceea ce se întâmpla la Yolochka, dar anchetatorii au susținut că nu au găsit nicio încălcare a normelor de sănătate sau de siguranță. O fostă membră a personalului de la Yolochka (care a adoptat unul dintre copiii de acolo și și-a părăsit locul de muncă) a mărturisit că asistentele îi țineau pe copii deshidratați pentru a le fi mai ușor să curețe după ei.

Verstka sugerează că orfanii ucraineni din Kherson ar fi putut fi mutați la Yolochka în octombrie anul trecut, în timpul „evacuării” civililor în ajunul eliberării orașului de către armata ucraineană. La 21 octombrie, șeful adjunct al guvernului de ocupație din Kherson, Kirill Stremousov, a declarat că 46 de orfani au fost trimiși în Crimeea din Kherson. La sfârșitul lunii octombrie, comisarul pentru drepturile copiilor din Crimeea, Irina Klyueva, a publicat câteva fotografii din Yolochka, remarcând că orfanii evacuați din Kherson locuiau acum acolo.

Un proiect media ucrainean care investighează evacuările de copii ucraineni de către autoritățile ruse a declarat pentru Verstka că cercetătorii săi au informații despre copiii care sunt luați dintr-un orfelinat din Kherson numit Kolokolchik, care lucrează cu copii cu vârsta sub cinci ani. Aceasta se potrivește cu grupa de vârstă a copiilor din fotografiile din Simferopol.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro