Evenimentul Zilei > Actualitate > Ordonanță de Urgență pentru coronavirus. Autoritățile române, anunț de ultimă oră!
Ordonanță de Urgență pentru coronavirus. Autoritățile române, anunț de ultimă oră!

Ordonanță de Urgență pentru coronavirus. Autoritățile române, anunț de ultimă oră!

Măsuri de urgență anunțate de Comandamentul pentru situații de urgență întrunit la sediul MAI împotriva noului coronavirus. Ministrul de interne, Marcel Vela dar și ministrul sănătății,Victor Costache, au anunțat promovarea unei Ordonanțe de Urgență, act normativ care permite autoritățilo române să achiziționeze echipamente și kituri necesare protejării populației.

Cei doi oficiali ai Guvernului au transmis că vor fi achiziționate echipamente de protecție și „cele necesare pentru contracararea coronvirusului”. Primele achiziții în regim de urgență se propun a fi făcute prin negociere directă prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) din cadrul Ministerului Finanțelor și vor cuprinde inclusiv unități speciale de transport și aparatura necesară dotării punctelor de frontieră.

„Am decis să fie achiziționate în regim de urgență echipamente individuale de protecție, camere speciale de izolare, seturi suport cardiorespirator, substanțe dezinfectare, filtre pentru echipamente de izolare. În 45 de zile vom stabili un stoc național de rezervă. Alimentarea lui trebuie sa fie permanentă”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, la finalul ședinței Comitetului de Urgență.

La rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache a anunțat că „avem 1000 de kituri la nivel național și vom achiziționa și altele”.  Institutul Matei Balș are capacitatea de a diagnostica orice caz suspect de coronavirus, iar alte două spitale din țară vor primi, începând de mâine, astfel de kituri. Este vorba despre 1000 de kituri de testare a populației care vor fi puse la dispoziția centrelor special amenajate de la Iași și Cluj.

Costache a precizat că nu e cazul ca populația să intre în panică și a făcut o comparație cu virusul H1N1, care a făcut mult mai multe victime în 2009, cu o rată a mortalității mult mai mare, decât noul coronavirus din China.

„Suntem departe de ce am trecut, prin ce am trecut în anii anteriori, dar e bine să fim pregătiți. Luăm aceste măsuri ca să nu mai descoperim în fiecare an crizele și să existe niște stocuri naționale pentru situații de urgență”, a mai spus ministrul Sănătății.

Victor Costache a adăugat că există un circuit special pentru persoanele care vin din China și  intră în România, iar de săptămâna viitoare, personal suplimentar de la DSP va fi alocat pentru a ajuta Poliția de Frontieră în acest sens.

„Scopul este de a fi pregătiți în eventualitatea propagării virusului în țara noastră”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ordonanța de Urgență va fi elaborată și înantată Guvernului spre aprobare.

Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a anunțat că achizițiile vor fi făcute de Ministerul Finanțelor prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) și vor cuprinde inclusiv unități speciale de transport și aparatura necesară dotării punctelor de frontieră.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE