Opt oameni de fotbal, trimişi în judecată

Opt oameni de fotbal, trimişi în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, fapte care au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane USD în dauna statului şi de peste 10 milioane USD în dauna a patru cluburi de fotbal.

O parte din banii obţinuţi din transferuri au fost spălaţi prin intermediul unor firme off-shore, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Pe lista celor trimişi în judecată pentru "banii negri din fotbal" se află George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali.

George Copos, în cursul lunii ianuarie 1999, în cazul transferului lui Dulca Cristian, a ascuns contractul real de transfer, în valoare de 600.000 USD, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 USD. În luna septembrie a anului 2003, acelaşi inculpat a înregistrat în contabilitate suma de 100.000 USD drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 USD.

Mihai Stoica a ascuns contractul de transfer al jucătorului Arhire Iulian, având valoarea de 700.000 USD, suma anunţată de inculpat drept valoare a transferului fiind de 150.000 USD. Acelaşi inculpat a semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale lui Cernat Florin către o firmă de tip off-shore din Olanda, faptă care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucureşti, în perioada 1999-2005, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali au diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan şi Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, astfel cum stabilesc legislaţia în vigoare şi regulamentele sportive. Diferenţa însuşită a fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. Acesta, după ce-şi reţinea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore.

Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia) iar de aici, din contul personal al lui Becali Ioan, au fost transferaţi în conturile aparţinând lui Becali Victor din România. Acesta din urmă a efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.

Conform probatoriului administrat, între inculpaţii Copos Gheorghe, Borcea Cristian, Becali Ioan şi Becali Victor, Pădureanu Jean, Popescu Gheorghe şi Neţoiu Gheorghe au avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare (împrumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale” – concept inexistent în activitatea bancară), se mai arată în comunicatul DNA.

Jean Pădureanu, la solicitarea lui Ioan Becali şi Victor Becali, a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 USD a fost diminuat la suma de 600.000 USD - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 USD, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 USD, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 USD de la firma Intermark.

La transferul lui Sânmărtean Lucian a participat şi Gheorghe Popescu (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta a virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de Copos şi Ioan Becali, a contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând circa 1.600.000 USD din valoarea totală de 2.750.000 USD a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sport.

Gheorghe Neţoiu, semnatar al transferului lui Alexa Dan din anul 2004, a solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 euro din valoarea totală a transferului de 730.000 euro, în contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin această manevră financiară, Neţoiuîmpreună cu Borcea şi Becali Ioan au prejudiciat clubul Dinamo, în contul căruia a ajuns ca sumă totală de transfer doar 327.000 euro.

Potrivit DNA, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

CITIŢI ŞI:

NAŢIONALA EVAZIONIŞTILOR  

SURSA: DNA