Evenimentul Zilei > International > DE la OPIUM la HEROINĂ, în țara unde TALIBANII fac PROFITURI URIAȘE. VEZI care sunt CIFRELE
DE la OPIUM la HEROINĂ, în țara unde TALIBANII fac PROFITURI URIAȘE. VEZI care sunt CIFRELE

DE la OPIUM la HEROINĂ, în țara unde TALIBANII fac PROFITURI URIAȘE. VEZI care sunt CIFRELE

Prezența militară ISAF din Afghanistan nu a reușit să combată producția de opium și de heroină din această țară care oferă sume consistente talibanilor. Circa 80% din producția mondială de opium este furnizată de Afghanistan.

Nimic în afara pericolelor meteorologice nu pune în pericol culturile cu opium din Afghanistan unde în 2016 s-au obținut 4800 de tone opium de pe 200000 de hectare cu un profit net de circa trei miliarde de dolari, scrie AFP.

În 2001 când au fost alungați din Afghanistan talibanii au păstrat controlul asupra producătorilor și traficanților de opium care lunar le plătesc taxe de protecție, beni pe care îi folosesc în finanțarea jihadului împotriva guvernului afghan.

William Brownfield, responsabil din 2011 al Departamentului de Stat al SUA de luptă împotriva drogurilor din Afghanistan a declarat:  „Talibanii controlează toată recolta de mac pe care o transformă în morfină și-n heroină. Recolta de opium este prelucrată aici, în țară”.

În mai 2017, prețul pe piața neagră a opiumlui din Afghanistan era de 163 de $ per  kilogram și de 2300 $ per kilogram heroină.

„Ajunsă în Europa, heroină ajunge la 40.000 de euro pe kilogram (45.000 USD)”, a declarat  un expert European.

La începutul lunii iulie a.c, autoritățile afghane au confiscat 15 tone de anhidridă acidă, în vest, în apropiere de granița cu Iranul: una dintre rutele de export de droguri prin Turcia.

În perioada ianuarie-iunie a.c, 46 de laboratoare clandestine au fost demontate de către serviciile speciale afgane iar în perioada similară a anului trecut 85 din cele 160 ilegale care transformă opiumul în heroină, potrivit unor surse din ministerul de Interne afghan.

Potrivit Oficiului Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și Criminalității (UNODC), care publică anual raportul său privind Afganistanul, opiumul realiazat în  2016 a furnizat circa un miliard și jumătate de dolari, aproximativ jumătate din veniturile talibanilor.  

Orașul  Helmand  din sudul Afganistanului, de  la granița cu Pakistanul oferă   oferă 80% din producția de mac  care este controlată de talibani.  În schimb, oficialii  ministerului afgan de Interne susțin următoarele: „Talibanii au nevoie de bani pentru masina lor de război și  au preluat controlul asupra site-urilor de producție a opiumului și a laboratoarelor ilegale de heroină”.