Evenimentul Zilei > Actualitate > Operaţii fără bisturiu şi pentru copii
Operaţii fără bisturiu şi pentru copii

Operaţii fără bisturiu şi pentru copii

Intervenţiile laparoscopice au avantajul că permit micuţilor să iasă la joacă rapid. Costurile sunt acoperite parţial de stat şi în clinici private.

Intervenţiile chirurgicale fără tăietură, aşa cum sunt cunoscute popular, se realizează de ani buni la adulţi. De curând, tehnologia a fost adaptată şi în chirurgia pediatrică, tehnica fiind folosită şi în România, atât în spitale de stat, cât şi private. "Avem echipamentul, avem un coleg care lucrează cu laparoscopul, însă doar în situaţii deosebite", explică medicul Dumitru Orăşanu, de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu".
În privat, tehnica se foloseşte mai des. "Abdomenul nu mai e tăiat, iar inciziile sunt minuscule. Recuperarea se face semnificativ mai repede. În maximum 24 de ore copilul e externat", explică specialistul în chirurgie pediatrică George Sălăvăstru, de la Spitalul de Pediatrie Medlife, unde tehnica e disponibilă de două luni. Prin această metodă se pot face intervenţii pentru cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la copii, dar care, rezolvate clasic, îi pot ţine închişi în casă şi o lună.
Incizii minuscule
Aşadar, laparoscopia se poate folosi în apendicite, va ricocel, testicul necoborât, formaţiuni chistice, splină patologică, hernii etc. Intervenţia se face sub anestezie generală. Chirurgul face o mică incizie de 3-5 mm în buric, pe unde este introdusă o cameră de luat vederi. Sunt făcute apoi una sau mai multe incizii milimetrice, la nivelul abdomenului, pe unde se introduc instrumentele în cavitatea abdominală. Chirurgul vede imaginile pe un monitor HD conectat la laparoscop. În ceea ce priveşte costurile, la Spitalul de Pediatrie Medlife, o astfel de intervenţie ajunge la 2.000 de lei, cu trimitere de la medic. În acestă sumă sunt incluse: consultul preoperator, intervenţia propriu-zisă, anestezia, o zi de spitalizare, medicaţia. Copilul stă singur în cameră, alături de un părinte însoţitor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.