OPEC cere fapte, nu vorbe

OPEC cere fapte, nu vorbe

Şeful OPEC, a cerut tuturor liderilor mondiali să recurgă la fapte şi să renunţe la soluţii verbale, pentru a scoate lumea din criza în care se află şi care duce la deprecieri constante ale preţului petrolului.

"Nu am văzut nicio măsură concretă şi pozitivă din partea ţărilor care se află la originea acestor probleme", a declarat Secretarul General al OPEC, Abdalla Salem El-Badri, citat de AFP.

"Auzim mereu despre pachete de stimului şi programe financiare... însă, nu se întrevede niciun rezultat pozitiv. Am prefera să vedem fapte, nu vorbe", a mai spus El-Badri.

La întâlnirea G20 de sâmbătă s-a enunţat necesitatea adoptării "oricăror măsuri necesare" pentru evitarea colapsului economic, însă nu a fost precizată nici măcar o măsură concretă înaintea summitului liderilor mondiali de pe 2 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

OPEC este nemulţumită că, din iulie 2008, preţul petrolului a scăzut de la 147 de dolari pe baril, la un nivel curent doar puţin peste 40 de dolari. Potrivit lui El-Badri, acesta ar reprezenta echivalentul a două miliarde de  dolari, sumă pe care producătorii de petrol ar fi putut să o ofere în vederea susţinerii economiei mondiale.

"O parte din aceştia (bani salvaţi din importurile de petrol) provin din ţările membre ale OPEC, iar restul, din ţările sărace, grav afectate de scăderea vertiginoasă a preţului pe baril", a spus El-Badri.