ONU cere eliberarea imediată a opozantului rus, Aleksei Navalnîi

ONU cere eliberarea imediată a opozantului rus, Aleksei Navalnîi Aleksei Navalnîi. Sursa foto: Arhiva EVZ

ONU a cerut vineri eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, care tocmai a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani şi jumătate primiţi în urma unor sentinţe anterioare.

Această condamnare „suscită noi îngrijorări privind hărţuirea judiciară şi instrumentalizarea sistemului judiciar în scopuri politice în Rusia”, a denunţat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-un comunicat, citat de AFP.

Statele "au obligaţia de a respecta toate drepturile la un proces echitabil şi la o procedură obişnuită pentru toate persoanele private de libertate", a subliniat Turk.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fac apel la autorităţile ruse să respecte aceste obligaţii prin încetarea imediată a încălcărilor drepturilor omului împotriva lui Navalnîi şi să-l pună în libertate, a adăugat el.

Această nouă condamnare a celui mai vocal oponent al lui Vladimir Putin "survine în mijlocul unei represiuni din ce în ce mai severe a libertăţii de exprimare şi a opoziţiei politice în Rusia", mai notează cel mai înalt responsabil ONU pentru drepturile omului.

De ce a fost condamnat Aleksei Navalnîi

Principalul opozant rus a fost încarcerat la revenirea sa în Rusia, la începutul anului 2021, după ce a supravieţuit in extremis unei otrăviri pe care o pune pe seama serviciilor de securitate ruse care ar fi acţionat, aşa cum spune el, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, apoi a fost condamnat de două ori.

Aleksei Navalnîia fost condamnat vineri la alţi 19 ani de închisoare, o pedeapsă pe care va trebui să o ispăşească într-o nouă colonie penitenciară cu condiţii deosebit de dificile, la finalul unui nou proces pentru acuzaţii de "extremism" desfăşurat cu uşile închise, în timpul căruia opozantul afirmase că se aşteaptă la o pedeapsă "lungă, stalinistă".

Rusia se va ridica din nou. Și depinde de noi pe ce se va baza în viitor. Fac ceea ce cred că este consecvent. Fără nicio dramă. Iubesc Rusia. Intelectul meu îmi spune că este mai bine să trăiesc într-o țară liberă și prosperă decât într-una coruptă și sărăcită. Și în timp ce stau aici și mă uit la această instanță, conștiința mea spune că nu va exista dreptate într-o astfel de instanță nici pentru mine, nici pentru altcineva. O țară în care nu există un proces echitabil nu va prospera niciodată, a declarat liderul opoziţiei ruse.