Evenimentul Zilei > International > OMV a dat în judecată Turcia şi îi cere despăgubiri pentru retragerea din proiectul Nabucco
OMV a dat în judecată Turcia şi îi cere despăgubiri pentru retragerea din proiectul Nabucco

OMV a dat în judecată Turcia şi îi cere despăgubiri pentru retragerea din proiectul Nabucco

OMV, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, a dat în judecată Turcia şi pe premierul Ahmet Davutoglu. Reprezentanţii OMV solicită despăgubiri în urma retragerii Turciei din proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco.

Proiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, ar fi urmat să transporte gaze din Azerbaidjan şi să reducă astfel dependenţa Europei de Rusia.

Proiectul a eşuat în lipsa furnizorilor, care au preferat proiectul rus South Stream.

Rusia a renunţat la rândul ei la South Stream, respins de Uniunea Europeană pentru că încălca legislaţia europeană referitoare la piaţa energiei şi concurenţă. Ulterior, Moscova a lansat un nou proiect, TurkStream.

Guvernul de la Ankara a decis retragerea Turciei din proiectul Nabucco şi în luna mai a încheiat un acord cu Rusia pentru gazoductul alternativ, TurkStream.

Reprezentanţii OMV au declanşat procesul la curtea internaţională de arbitraj de la Banca Mondială, în luna iunie.
Grupul austriac a lichidat OMV Nabucco Gas Pipeline International, divizie creată pentru construcţia Nabucco, cu o pierdere de 177 de milioane de euro, potrivit publicaţiei Trend, citată de Mediafax.

OMV a anunţat în cadrul rezultatelor financiare trimestriale că dezvoltă o strategie pentru extinderea colaborării cu Rusia, pentru a susţine veniturile afectate de prăbuşirea preţurilor petrolului la nivel global şi reducerea producţiei din Libia şi Yemen.