Nicu Matei are 24 de ani şi o profesie rară pentru un bărbat. Este educator la grădiniţa din satul argeşean Nicoleşti. Face meseria asta de doi ani şi spune că nu ar schimba-o pentru nimic în lume. Are opt copii înscrişi în grupa sa şi rar lipseşte vreunul de la ore. Nicu face naveta din satul lui, Valea lui Enache, în satul în care se află grădiniţa, câte 60 de kilometri pe zi.

„Nu e chiar aşa de grea naveta, mai ales că munca mă relaxează. Am absolvit Institutul de Institutori din Piteşti şi am vrut să mă fac educator, pentru că îmi plac foarte mult copiii“, spune tânărul. Nu este căsătorit, dar când va face acest pas va şti cu siguranţă cum să-şi crească propriii copii. „Puteam să fiu profesor de franceză, pentru că am şi această specializare. Dar nu am vrut. E mai frumos la grădiniţă, copiii sunt receptivi şi talentaţi. Prind uşor ceea ce le spun“.

„Domnu’ educator
e simpatic“

A lucrat mai întâi ca translator de limbă franceză, apoi ca jurnalist la o televiziune locală, însă tot învăţământul l-a atras cel mai mult. „Ca dascăl, poţi să modelezi caracterele celor mici şi să îi vezi cum se transformă din copilaşi în oameni“, spune tânărul dascăl. Copiii îl iubesc pe educatorul lor, iar cei care pleacă mai departe la şcoală, în clasa întâi, rămân legaţi sufleteşte de el.

Grădiniţa funcţionează în aceeaşi clădire cu şcoala primară, astfel încât copiii care merg în clasa întâi fac doar câţiva paşi de la grădiniţă la şcoală. Sunt obişnuiţi cu educatorul Nicu, iar la şcoală au o învăţătoare căreia îi mai spun uneori tot domnu’, din obişnuinţă.

„Eu îl iubesc pe domnu’ educator pentru că ne învaţă multe lucruri şi e şi simpatic“, spune dintr-o suflare Ancuţa, mezina grupei. De ce e simpatic domnul educator nu ştie să spună, dar e convinsă că aşa e. Petrişor cântă Prohodul, ultimul cântec învăţat, iar când uită un vers, ochii i se umplu de lacrimi şi se uită la Nicu disperat.
 
„Nu vreau să se supere domnu’ pe mine“, şopteşte puştiul de 4 ani. „Copiii sunt la fel peste tot. Aceştia sunt la fel de spontani ca aceia din orice oraş. Au calculatoare acasă, eu îi mai învăţ cum să le folosească sau cum să deseneze. Le place tare mult“.

RARI DA’ BUNI

O meserie pentru oricine

Nicu Matei este un cadru didactic apreciat şi-şi face treaba aşa cum trebuie, este de părere Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar la care este afiliată şi grădiniţa lui Nicu.

„Sunt rari educatorii bărbat, dar trebuie să le dăm şi bărbaţilor o şansă, nu? Să-i lăsăm să ne arate ce pot“, se amuză liderul de sindicat. „Tânărul nostru e calificat, să aşteptăm să mai vină şi alţii, la fel de buni, pe care să-i iubească cei mici şi care să facă treabă bună“, continuă Negrilă. Din cei cinci bărbaţi educator în toată ţara, doi profesează în judeţul Argeş.