Evenimentul Zilei > Actualitate > OMS îngrijorată pentru creșterea cazurilor de Covid: „Există riscul ca boala să revină”
OMS îngrijorată pentru creșterea cazurilor de Covid: „Există riscul ca boala să revină”

OMS îngrijorată pentru creșterea cazurilor de Covid: „Există riscul ca boala să revină”

Statele ar trebui să ia în calcul introducerea a noi restricții și reguli de protecție socială, după ce pandemia de Covid-19 s-a agravat în ultimele două luni, în contextul adoptării măsurilor de relaxare.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că guvernele ar trebui să ia în considerare revenirea la carantină, având în vedere creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus, înregistrată după adoptarea măsurilor de relaxare.

„Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii. Cred că este o chestiune de amploare. Statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri”, a declarat Michael Ryan, directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe.

El a precizat că se dorește evitarea situațiilor în care țările să revină la închiderea totală, așa cum s-a întâmplat în primele luni de pandemie, însă a precizat că în anumite situații, aceasta ar putea fi singura opțiune de luat în considerare.

„Odată ce închiderea se termină, întotdeauna există riscul ca boala să revină”, a spus oficialul OMS.

Drept urmare, reprezentanții OMS recomandă țărilor să dea dovadă de prudență în adoptarea măsurilor de relaxare și să analizeze cu foarte mare atenție datele pentru a vedea ce se întâmplă între implementarea a două faze de relaxare.

Directorul OMS a mai spus că statele trebuie să fie pregătite să facă pași înainte sau, dimpotrivă, să revină la restricții, în funcție de numărul de îmbolnăviri pe care îl constată.

În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că autoritățile române ar putea impune noi restricții, dacă situația epidemiologică din România se înrăutățește. Potirvit spuselor sale, introducerea noilor măsuri va depinde de cifre, dacă acestea vor arăta o creștere. Raed Arafat a precizat că restricțiile vor viza anumite zone, nu întreaga țară.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a declarat Arafat.

Cele mai periculoase locuri în care poți contacta noul coronavirus. Arafat a prezentat lista

Legea Carantinei. Senatul reia discuțiile, după ce PSD le-a blocat, sâmbătă

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: