Evenimentul Zilei > International > OMS. Animalul aflat la originea Covid-19 nu a fost încă identificat. Noi informații
OMS. Animalul aflat la originea Covid-19 nu a fost încă identificat. Noi informații

OMS. Animalul aflat la originea Covid-19 nu a fost încă identificat. Noi informații

France 24. Echipa internaţională de experţi chinezi şi ai OMS şi-a prezentat primele concluzii privind Covid-19, după vizita la Institutul de virusologie din Wuhan, în China. Ea a anunţat că nu a "identificat" animalul aflat la originea coronavirusului. Cât despre data apariţiei sale, experţii nu au indicat prezenţa sa la Wuhan înainte de decembrie 2019.

Transmiterea Covid-19 de la un animal este ipoteza „cea mai probabilă”, dar acesta „nu a fost identificat încă”, a arătat Liang Wannian, şeful delegaţiei ştiinţifice chineze, marţi, 9 februarie, în conferinţa de presă comună cu echipa internaţională de experţi chinezi şi ai OMS la Wuhan.

Această misiune referitoare la originile transmiterii virusului la om, considerată extrem de importantă pentru a încerca o combatere mai bună a unei viitoare posibile epidemii, a întâmpinat greutăţi în a fi realizată, China părând deosebit de reticentă să-i primească pe aceşti specialişti mondiali în diverse discipline, ca epidemiologie, dar şi zoologie.

Concluziile cercetătorilor trimişi în China erau foarte aşteptate, dar OMS avertizase dinainte că va fi nevoie de răbdare înainte de a găsi un eventual răspuns.

Nicio urmă de Covid-19 înainte de decembrie 2019

Echipa de experţi a anunţat de altfel că nu a găsit niciun indiciu al prezenţei virusului în acest oraş înaintea apariţiei sale în decembrie 2019. „Nu există destule probe […] pentru a determina dacă Sars-Cov-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a declarat Liang Wannian. Metropola din centrul Chinei, aflată o vreme în epicentrul epidemiei, a fost locul din lume unde au fost raportate primele cazuri de Covid-19.

Prezenţi la Wuhan din 3 februarie, cercetătorii OMS au putut avea acces în Institutul de virusologie, care are mai multe laboratoare de înaltă securitate în care echipele lucrează pe coronavirusuri.

Fostul preşedinte american, Donald Trump, a acuzat Beijingul că a lăsat să scape virusul aflat la originea Covid-19, provocând o pandemie. Acuzaţia a fost ferm dezminţită de China. (Rador)

https://www.france24.com/fr/asie-pacifique/20210209-l-animal-à-l-origine-du-covid-19-pas-encore-identifié-selon-l-oms