Omenirea ar putea muri sufocată de propriul gunoi

Omenirea ar putea muri sufocată de propriul gunoi

Nimeni nu cunoaşte încă metoda optimă pentru a scăpa de zecile de mii de tone de gunoi produse zilnic în lume, iar dacă nu se găseşte cât mai curând o metodă eficientă de procesare a deşeurilor, omenirea se va confrunta, în următorii ani, cu pericolul de a fi îngropată în propriile resturi.

De exemplu, în regiunea mexicană Bordo Poniente au fost aruncate, timp de 13 ani, nici mai mult nici mai puţin de 60 de milioane de tone de gunoi.

Cantităţile din ce în ce mai mari de deşeuri menajere au ajuns să pună în pericol echilibrul ecosistemului. Prin descompunerea cantităţilor imense de gunoi, care în anumite zone de pe glob ajung să aibă chiar şi zeci de metri, pânza freatică este afectată, apele devenind practic inutilizabile.

Astfel de zone în care este depozitat gunoiul menajer reprezintă un real pericol şi din alte motive. Emanaţiile puternice de metan de la nivelul solului provoacă incendii devastatoare, iar fumul extrem de toxic rezultat din arderile gunoiului menajer afectează sănătatea populaţiei pe zone foarte întinse.

În ciuda pericolului pe care îl reprezintă, comunitatea internaţională nu a găsit încă o metodă eficientă pentru a rezova problema reciclării gunoiului.

Majoritatea oamenilor consideră că acesta dispare chiar din momentul în care ei îl aruncă în container.

Cifrele ultimelor statistici sunt şi ele foarte îngijorătoare. O persoană produce, în medie, 350 de kilograme de gunoi pe an. 10% din această cantitate este arsă, 80% din deşeuri sunt îngropate, iar cele 10% rămase sunt abandonate la nivelul solului, periclitân echilibrul mediului înconjurător.

Specialiştii consideră că problema deşeurilor este la fel de gravă şi de serioasă ca şi cea a încălzirii globale sau a armelor nucleare.

Sursa:Pravda

Ne puteți urmări și pe Google News